Franse oppositie boos over opvang Habash

PARIJS, 30 JAN. De radicale Palestijnse guerrillaleider George Habash is gisteren na een kennelijke hersenbloeding met een hospitaalvliegtuig van het Rode Kruis uit Tunesië naar Frankrijk overgevlogen en in het Parijse Henri Dunantziekenhuis opgenomen. De Franse oppositie heeft scherpe kritiek geoefend op de regering wegens de toelating van Habash, die het huidige vredesproces in het Midden-Oosten verwerpt. François Léotard van de Republiekeinse partij betitelde Habash als “de grootste nog in leven zijnde terrorist ter wereld”.

Het Franse Rode Kruis liet vanochtend weten dat het “trouw aan zijn principe van neutraliteit” zich bereid had verklaard Habash te vervoeren en in zijn Parijse ziekenhuis op te nemen. “Deze Palestijnse zieke” had zelf zorg gedragen voor de financiering van transport en ziekenhuisopname. Wie het Rode Kruis daarvoor had benaderd, meldde de organisatie niet. Maar volgens welingelichte kringen was dat het Franse ministerie van buitenlandse zaken.

De 65-jarige Habash zakte gisteren in Tunis in elkaar, en werd aanvankelijk naar een plaatselijk ziekenhuis overgebracht. Het was vanochtend nog niet duidelijk hoe ernstig zijn toestand is. Habash heeft al geruime tijd problemen met zijn hart. In 1979 kreeg hij een beroerte, waarna zijn rechterarm verlamd bleef.

Habash, van oorsprong een Grieks-orthodoxe arts, leidt het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat fel en ook gewapenderhand campagne voert tegen het vredesproces. Hij heeft lang vastgehouden aan het standpunt dat er geen vrede in het Midden-Oosten kan zijn zolang de joodse staat niet is vernietigd. In de jaren zestig en zeventig was zijn groep verantwoordelijk voor een reeks geruchtmakende vliegtuigkapingen en commando-acties tegen Israel. Voor de Israeliërs is hij dan ook een koelbloedige moordenaar. (Reuter, AFP, AP)