Einde "Moskou' zonder akkoord over Palestijnen

MOSKOU/ JERUZALEM, 30 JAN. De multinationale conferentie over het Midden-Oosten is gisteren in Moskou geëindigd. Verschillende werkgroepen zullen in het voorjaar bijeenkomen om het werk voort te zetten. Maar er is nog geen overeenstemming bereikt over de agenda of over de vorm van Palestijnse deelneming.

De Amerikanen willen dat Palestijnen uit de diaspora deelnemen aan twee van de in totaal vijf werkgroepen, namelijk die voor economische samenwerking en voor vluchtelingen (waarvan de laatste overigens nog niet Israels instemming heeft gekregen). Om een compromis voor Israel makkelijker te maken zijn Amerikaanse delegatieleden op het idee gekomen deze twee werkgroepen om te dopen tot seminars, aldus diplomaten. In zo'n minder verplichtend kader zou het er voor de partijen minder toe doen wie er precies deelneemt, is de achterliggende gedachte.

Een hoge Israelische functionaris zei gisteren echter dat voor Jeruzalem de oude regels van kracht blijven. “We gaan niets wijzigen (..) We staan erop dat ze de criteria eerbiedigen.”

De Palestijnse delegatie, die volgens de oorspronkelijke afspraak beperkt moet blijven tot inwoners van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, was ter gelegenheid van Moskou uitgebreid met vertegenwoordigers uit de diaspora en Oost-Jeruzalem. De organisatoren van de bijeenkomst, de Verenigde Staten en Rusland, steunden de afgelopen dagen de positie van Israel dat dit een schending van de afspraken betekende, wat leidde tot een Palestijnse boycot van de conferentie. De twee landen vonden echter ook dat voor de vervolgfase de afspraken kunnen worden gewijzigd.

Afgezien van deze problematiek prezen Israelische afgevaardigden de zakelijke benadering van de Arabische delegaties die wèl aan het overleg deelnamen. Syrië, Libanon, Algerije en Jemen waren niet komen opdagen, maar met name de aanwezigheid van Saoedi-Arabië betekende voor de Israeliërs een grote overwinning.