Duitsland weert wijn uit Italië

ROTTERDAM, 30 JAN. Duitsland heeft gisteren Italiaanse wijn, die besmet bleek te zijn met pesticide, uit de handel genomen. Eén wijnmerk is uit de handel genomen en voor vijf andere merken geldt een waarschuwing. Het Duitse ministerie van landbouw in Bonn heeft de waarschuwingen gisteren verspreid.

Volgens drs B. Van Doorninck, inspecteur bij de Gezondheidsbescherming in Den Haag, de vroegere Keuringsdienst van Waren, zijn er de afgelopen weken in Nederland nog geen verontreinigde flessen Italiaanse wijn aangetroffen.Twee weken geleden werd in wijn uit het Noorden van Italië het pesticide methylisothiocyanaat aangetroffen. De Italiaanse politie heeft op 14 januari vier mannen gearresteerd en vier miljoen liter verontreinigde rode en witte wijn in beslag genomen. De pesticiden zou aan de wijn toegevoegd zijn om verzuring (azijnvorming) tegen te gaan.

Het Italiaanse ministerie van volksgezondheid maakte bekend dat de wijn alleen schadelijk zou zijn voor de gezondheid als er zeer grote hoeveelheden (2000 liter) van zouden worden gedronken. Als gevolg van de meldingen daalde de export van Italiaanse wijn met 40 procent. In Frankrijk zijn vorige week alle verdachte wijnpartijen in beslag genomen.

Italië, de grootste wijnproducent van de wereld, was net hersteld van het wijnschandaal in 1986, toen 19 mensen overleden en 10 mensen blind raakten na het drinken van met methylalcohol vergiftigde wijn.