Diefstal van mitrailleurs opgelost na misdaadanalyse

DEN BOSCH, 30 JAN. De Koninklijke Marechaussee heeft door misdaadanalyse de diefstal van 62 pistoolmitrailleurs en pistolen van elf jaar geleden uit de Frederik Hendrikkazerne in Vught opgelost. Door vergelijkingen met de wapenroof vorig jaar uit kazernes in Utrecht en Zuidlaren en die in Vught kwam de marechaussee er achter dat twee Amsterdammers in hetzelfde cicuit thuishoorden als degenen die van wapenroof in Utrecht en Zuidlaren worden verdacht.

In Vught ging het destijds om de grootste na de Tweede Wereldoorlog gepleegde roof. Van de 62 wapens werden er 49 in de loop van de tijd teruggevonden. Ze waren door Joegoslavische, Italiaanse en Duitse helers verhandeld, die op grond daarvan werden veroordeeld.

Een van de twee gearresteerden heeft volgens de marchaussee een volledige bekentenis afgelegd. De tweede is gisteren vrijgelaten. De arrestaties vonden plaats twee jaar voordat het misdrijf zou zijn verjaard.

Een van de verdachten, die in de Vughtse kazerne gelegerd was geweest, had zich met zijn pasje toegang verschaft en had samen met de tweede verdachte met een betonschaar het traliewerk van de wapenkamer opengeknipt, waarna de wapens in een auto werden geladen, waarmee men ongehinderd de kazerne kon verlaten.

In Utrecht en Zuidlaren werden in september en oktober vorig jaar twee wachtlopende militairen van hun pistoolmitrailleurs beroofd.