Britse vraag brengt koers Elsevier naar record op Damrak

AMSTERDAM, 30 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vandaag nauwelijks op de koersval op Wall Street. Britse belangstelling zorgde voor scherpe koerswinst en een nieuw hoogtepunt bij Elsevier. Op de jubilerende parallelmarkt was Free Record Shop in trek.

AMSTERDAM In reactie op de koersval op Wall Street openden de aandelenkoersen in Amsterdam iets lager. Op de Amerikaanse beurs sloot de Dow Jones gisteren ruim 1,5 procent lager na een beursdag waarop een koersrally er eerder op de dag nog bijna voor zorgde dat de "magische' grens van 3.300 punten werd doorbroken.

Op het Beursplein waren de handelaren niet erg onder de indruk van de bewegingen van Wall Street. Gisteren was er aanvankelijk enige angst in de handel geslopen nadat de Amerikaanse beurs ongunstig reageerde op de uitpraken van Bush in zijn "State of the Union'. Enkele beursanalisten spraken de angst uit dat de weinig optimistische woorden van Bush een eind zouden maken aan de koersrally op Wall Street en een neerwaartse reactie zouden veroorzaken.

De EOE-index in Amsterdam, die gisteren 2,19 punten hoger was gesloten op 292,39 punten, noteerde om 13.00 uur 0,98 punt hoger. De stabiele dollar - 1,80 gulden - zorgde ervoor dat het verlies voor de internationals beperkt bleef tot enkele dubbeltjes. Koninklijke Olie verloor er vier, Philips één, Hoogovens twee. KLM noteerde onveranderd op 40,30 gulden. Wederom sprong Unilever eruit door als enige hoger te noteren. De winst was drie dubbeltjes op 185,30 gulden.

Elsevier ontweek de overheersende trend van dubbeltjesverliezen geheel. De uitgever, bezig aan een opmars die eind vorig jaar inzette, trok liefst 2,40 gulden aan. Elsevier noteerde aan het begin van de middag 105,40 gulden. De belangstelling kwam voor het overgrote deel vanuit Groot-Brittannië.

Daf kreeg vandaag een technische reactie te verwerken na de koerswinst gisteren. Uitlatingen van een Franse topman van Renault, die Daf als ideale overnamekandidaat voor Japanse autoconcerns beschouwde, maakten het aandeel gisteren erg gevraagd. Analisten noemen het echter zeer onwaarschijnlijk dat Daf in Japanse handen zou vallen. “Niemand gelooft echt in dit verhaal”, liet een analsit zich vanmorgen ontvallen. De koers van het Daf-aandeel noteerde onveranderd.

Op de jubilerende parallelmarkt, die deze week tien jaar bestaat, liet Free Record Shop zich in de schijnwerpers zetten. De producent van geluidsdragers maakte gisteren een stijging van de netto winst van 25 procent bekend. Directeur Breukhoven sprak bovendien de verwachting uit dat het resultaat het komende boekjaar “aanzienlijk verder zal groeien”. Beleggers beloonden zijn holding met een winst van 1,70 gulden op 31,70 gulden.

Rond Medicopharma blijft het onrustig. De medicijnengroothandel wordt als stervende patiënt heen en weer gegooid tussen belangstellende doktoren die de paar gezonde onderdelen voor een koopje willen hebben. Vorige week liepen de onderhandelingen met een groep investeerders voor een management buy-out kapot. De teleurgestelde investeerders menen nu dat huisbankier ABN Amro een voorkeur zou hebben voor verkoop van de groothandelsactiviteiten en geneesmiddelenfabrikant Pharbita aan de grootste medicijnengroothandel in Nederland OPG. De investeerders voelen zich in hun hemd gezet en beschuldigen de bank ervan OPG op deze manier makkelijker naar de beurs te kunnen krijgen. Intussen blijft het aandeel Medicopharma een ideaal object voor de weinige goklustige beleggers die de beurs nog rijk is. Het aandeel werd vandaag drie dubbeltjes duurder op 1,40 gulden, een koerswinst van ruim 27 procent.

NEW YORK Wall Street putte gisteren uiteindelijk nauwelijks inspiratie uit de woorden van president Bush. De Dow Jones jojoode tussen een hoogste punt van bijna 3.300 punten en een laagste punt dat ruim 1,5 procent onder de opening lag. Uitspraken van Fed-voorzitter Alan Greenspan over een mogelijke renteverlaging als enig middel om de Amerikaanse economie definitief uit het dal te trekken, zorgden voor verwarring. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 47,18 punten lager op 3.224,96 punten.

LONDEN Na een lagere opening herstelden de aandelenkoersen in Londen zich vanmorgen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 5,5 punten lager sloot op 2.546,5 punten, noteerde omstreeks het middaguur twee punten hoger.

FRANKFURT In Frankfurt reageerden de aandelenkoersen vanmorgen nauwelijks op de koersval op Wall Street. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 10,68 punten lager sloot op 1.672,40 punten, noteerde omstreeks het middaguur 4,7 punten hoger.

TOKIO Koopjesjagers trokken de aandelenkoersen in Tokio vanmorgen omhoog. Volgens handelaren durfden beleggers weer te kopen nu de massale verkopen van institutionele beleggers, in het vooruitzicht van het einde van het fiscale jaar, voorbij lijken te zijn. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 195,41 punten hoger op 21.557,67 punten.