Bij Bethlehem Steel 6500 man weg, Usinor ook diep in rode cijfers

BETHLEHEM/ PARIJS, 30 JAN. In de staal in de VS en Europa vallen door de recessie zware klappen. Bethlehem Steel, de op een na grootste staalproducent in de VS, moet 6500 banen schrappen. Het Amerikaanse staalbedrijf draaide over het laatste kwartaal van 1991 een verlies van 638 miljoen dollar en over heel 1991 767 miljoen dollar. Dat maakte het Amerikaanse staalconcern gisteren bekend

Het Franse concern Usinor Sacilor, het op een na grootste staalconcern ter wereld, zei vandaag dat het over heel 1991 3,1 miljard franc (een miljard gulden) heeft verloren. Vorig jaar maakte Usinor nog winst, maar liep de winst met vijftig procent terug tot 3,5 miljard franc.

Thyssen, het grootste Duitse staalconcern, verkeert eveneens in financiële problemen. Het wordt bovendien geconfronteerd met looneisen van 9,5 procent.

Usinor heeft de afgelopen jaren een grootscheepse herstructurering doorgevoerd, waarbij in tien jaar tijd 90.000 banen zijn verdwenen. De daarmee gomoeide reorganisatiekosten zijn ten laste gekomen van de winst- en verliesrekening. Bij de reorganisatie kreeg Usinor grote financiële steun van de Franse staat.

Usinor-directeur Francis Mer zei gisteren op een persconferentie in Parijs dat de vermindering van de schulden prioriteit heeft. Afgelopen jaar stegen de schulden van 28,9 miljard franc tot 29,5 miljard franc (9,7 miljard gulden).

In september meldde het weekblad L'Usine Nouvelle dat Usinor in 1992 4.000 tot 5.000 banen zal schappen. Desgevraagd ontkende Usinor dat bericht toen niet, maar weigerde het de cijfers te bevestigen. Bij Usinor werken in totaal 97.000 mensen, van wie 66.000 in Frankrijk.

De voorgenomen inkrimping bij Bethlehem zal het aantal banen bij het Amerikaanse staalconcern tot eind 1993 met 24,5 procent doen teruglopen. Daarmee wordt het totale aantal werknemers bij Bethlehem teruggebracht tot 20.000 mensen. Bethlehem is al enkele jaren bezig met reorganisaties. Het concern ging in 1986 bijna failliet. Het bedrijf had al aangekondigd nog enkele jaren nodig te hebben om het concern weer winstgevend te maken. Maar de zwakke vraag naar staal en de economische recessie in de Verenigde Staten hebben de concurrentie in de staalsector gentensiveerd.

Bethlehem Steel heeft aangekondigd dat het gebruikelijke dividend van 10 cent per aandeel over het laatste kwartaal niet zal worden uitgekeerd.