Zambiaan met HIV weg bij Belgische voetbalclub Aalst

BRUSSEL, 29 JAN. De Belgische sportwereld heeft haar eigen "Magic' Johnson-affaire. De 26-jarige Zambiaanse voetballer Webster Chikabala is niet langer welkom bij Eendracht Aalst omdat hij is besmet met het HIV-virus, de veroorzaker van AIDS. Chikabala speelde sinds oktober 1991 bij Aalst, uitkomend in de hoogste divisie. Enkele weken geleden vertrok hij naar Afrika om met de nationale ploeg van Zambia deel te nemen aan de Africa Cup en hij heeft nu te horen gekregen dat hij niet hoeft terug te komen.

Manager Orlans van Aalst legde vanochtend uit dat er geen sprake is van contractbreuk, maar dat Chikabala door zijn besmetting niet in aanmerking komt voor een arbeidsvergunning van de Belgische overheid. Spelers die van buiten de EG komen mogen drie maanden voor een club uitkomen, maar moeten daarna over een arbeidsvergunning beschikken. Die wordt niet afgegeven als uit een medische keuring blijkt dat de betrokken speler een besmettelijke ziekte heeft, aldus Orlans.

Een woordvoerder van de Belgische voetbalbond zei dat de bond nog niet eerder is geconfronteerd met een dergelijke situatie. Hij zei nog niet te weten of zijn organisatie een standpunt zal formuleren over het al dan niet laten meespelen van voetballers met het HIV-virus. Standpuntbepaling van de bond zou interessant kunnen zijn omdat de voorzitter van de bond, Michel d'Hooghe, medicus is en tevens voorzitter is van het medische cominte van de FIFA, de wereldvoetbalbond.

Manager Orlans zegt het vertrek van Chikabala te betreuren. Hij had de speler graag behouden, maar hij kan zich ook voorstellen dat het meespelen van Chikabala tot discussies zou hebben geleid over het gevaar van besmetting, zowel bij collega's van Aalst als bij tegenstanders. “Je wordt dan toch geconfronteerd met een taboe. Maar omdat hij eenvoudigweg geen werkvergunning krijgt, doet dat probleem zich voor de club niet voor”. Officieel weet Orlans alleen dat een werkvergunning is geweigerd omdat Chikabala een besmettelijke ziekte heeft, en niet welke ziekte dat is. Maar uit verhalen in Duitse bladen is hem duidelijk geworden dat Chikabala al eerder heeft gevoetbald bij Dresden, en dat hij daar is ontslagen nadat bekend was besmet. Chikabala vond vervolgens onderdak gevonden bij een Zambiaanse club en kwam vandaar naar Aalst.