Vroom & Dreesmann lijdt 62 miljoen verlies; "We gaan nu eindelijk de goede kant op'

ROTTERDAM, 29 JAN. Het warenhuisconcern Vroom & Dreesmann lijdt dit boekjaar (tot 1 februari) een verlies van ongeveer 62 miljoen gulden, 8 miljoen minder dan het vorige jaar. Dat heeft de voorzitter van de groepsondernemingsraad van V&D, P. van Turnhout, desgevraagd meegedeeld.

De ondernemingsraad is ingenomen met het resultaat. “We gaan nu eindelijk de goede kant op”, aldus Van Turnhout.

V&D kondigde zomer 1988 een ingrijpende reorganisatie aan van de kleine 60 warenhuizen. Hoopte de directie aanvankelijk binnen drie jaar uit de rode cijfers te zijn, na enkele forse tegenvallers rekent V&D er nu op in 1993 weer winst te maken.

V&D, ooit het trotse vlaggenschip van het alsmaar uitdijende Vendex-concern, is in de loop van de jaren tachtig in ernstige problemen geraakt en dwingt nu ook Vendex, dat honderden miljoenen moest bijleggen om de warenhuizen overeind te houden, tot fikse saneringen. De afgelopen vijf jaar kelderde de winst van Vendex van 302 miljoen tot 90 miljoen gulden.

Volgens Van Turnhout heeft V&D-topman P.E. Hamming de ondernemingsraad eerder deze maand verteld dat de warenhuizen dit jaar ongeveer 62 miljoen verlies zullen maken. Voor de ondernemingsraad is dat een hele geruststelling, want onder het personeel was de laatste maanden gaan rondzingen dat de resultaten dit jaar mogelijk nog slechter zouden uitpakken dan in het rampjaar 1990. “Deze zomer leek het er nog op dat V&D 75 miljoen verlies zou gaan maken. Hamming heeft toen gezegd dat het 62 miljoen zou worden. Dat is hem gelukt.”

De centrale ondernemingsraad van Vendex is op haar verzoek ook door Hamming over de resultaten van de warenhuizen geïnformeerd. Voorzitter J. Nathans van de ondernemingsraad toont zich ingenomen. “Het bedrijfsresultaat is voor het eerst sinds jaren verbeterd. Dat is een trendbreuk. We hebben nu het licht gezien.”

De V&D-directie wil het verliescijfer van 62 miljoen niet bevestigen. Directie-woordvoerder J.A.H. Lempers: “Als de ondernemingsraad uit vertrouwelijk overleg wil citeren, is dat zijn zaak.” De definitieve jaarcijfers worden in de loop van volgende maand gepubliceerd.

De voorzitters van beide ondernemingsraden prijzen unaniem het beleid van de nieuwe directievoorzitter Hamming. Hamming, die vorig jaar zomer de aan de kant geschoven J. Kessels opvolgde, zou een nieuwe bedrijfscultuur hebben geïntroduceerd waarbij managers individueel worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden en waarbij ook straffer wordt opgetreden tegen blunderaars. “De gezapigheid is over”, aldus Nathans. “Men wordt gehouden aan hetgeen waar men voor staat.”

De Dienstenbond FNV is aanmerkelijk voorzichtiger dan de ondernemingsraden. “Ik wil eerst de definitieve jaarcijfers zien alvorens ik ze geloof”, aldus FNV-bestuurder L. Voormeulen. Voormeulen hoort nog steeds geruchten dat het verlies van V&D dit boekjaar op 80 miljoen uitkomt. De vakbonden worden volgende maand over de cijfers geïnformeerd.

“Ik wil eerst de definitieve cijfers zien. Ik wil weten waarom het 62 miljoen is geworden; wat het structurele beeld is.” Cijfers zijn volgens Voormeulen te manipuleren. Als voorbeeld geeft hij de kosten van de laatste reorganisatie onder het middenkader. “Die reorganisatie kost vele miljoenen die je òf over enkele jaren kunt spreiden, zoals het hoort, òf in een keer ergens kunt wegzetten. In het laatste geval ziet de winst van V&D er optisch beter uit, dat geeft vertrouwen in de markt.”