Verliezen Lloyds of London houden aan

De internationale verzekeraars van "Lloyds of London', verenigd in het Institute of London Underwriters (ILU), hebben vorig jaar opnieuw flinke verliezen geleden op het verzekeren van vliegtuigen en schepen.

In 1991 kwam 2,2 miljard pond (7,1 miljard gulden) aan premie-inkomsten binnen, maar er moest totaal 4,1 miljard pond (13,1 miljard gulden) aan schadeclaims worden uitgekeerd, 49 procent meer dan de 2,7 miljard pond van het jaar ervoor. De door ILU bekend gemaakte cijfers zijn globaal en voorlopig. Zoals gebruikelijke in de verzekeringsbranche sluiten Lloyds verzekeraars hun boeken jaarlijks af op basis van overlappende periodes van drie jaar. Dit jaar zullen in juni de bedrijfsresultaten bekend worden uit het verzekeringsjaar 1989. Recente schattingen wijzen op 1,3 miljard pond verlies, nadat 1988 voor Lloyds leden voor het eerst na twintig jaar negatief eindigde met een verlies van 510 miljoen pond. Tot en met 1994 zullen daarom nog forse verliezen moeten worden gencasseerd. Veel van die verliezen kunnen opgevangen worden door hogere premies.

Vorig jaar gingen 182 door Lloyds verzekerde schepen met een totale tonnage van 1,7 miljoen ter waarde van 750 miljoen pond (2,4 miljard gulden) verloren, 30 procent meer dan in 1990. De waarde aan verloren passagiersvliegtuigen was 340 miljoen dollar (612 miljoen gulden) tegen 229 miljoen dollar in 1990. In 1991 ging het om 23 toestellen, waarbij 624 mensen het leven lieten. Een jaar eerder vond de helft van dat aantal de dood en gingen er 17 toestellen verloren.

Foto: Het vorig jaar op de Nederlandse kust nabij Kijkduin gestrande containerschip Maersk Yare kapseisde bij een poging het schip vlot te trekken.(Foto Hans van Dijk)