Torsten Gütschow van Dynamo bekent spionage voor Stasi

BONN, 29 JAN. Verondersteld werd het al lang, maar nu blijkt het ook feitelijk: In de voormalige DDR hield de staatsveiligheidsdienst (Stasi) de van staatswege gesteunde topsport stevig in zijn greep. Laatste en tot nu toe spectaculairste voorbeeld: Torsten Gütschow, de 29-jarige aanvaller en beste voetballer van het Oostduitse Dynamo Dresden, heeft van '81 tot '90 onafgebroken zijn clubbestuur en teamgenoten en spelers van tegenstanders bespioneerd voor de Stasi. Ook de masseur en de clubarts hebben toegegeven dat zij voor de Stasi werkten.

Gütschow, drie keer DDR-international, heeft begin deze week tegenover zijn huidige medespelers en bestuur een bekentenis afgelegd. Hij zei in het algemeen te hebben geprobeerd niemand te schaden, maar erkende wel dat hij, onder meer in 1988, belastende informatie over de toenmalige voorzitter en trainer van Dynamo Dresden aan de Stasi had gegeven. Over die trainer, Reinhard Häfner, had hij gerapporteerd dat hij contacten met Westduitsers had. Over voorzitter Wolf-Rüdiger Siegenbalg van Dynamo had hij gemeld dat hij buitenlands geld (D-marken) had, wat in de DDR was verboden. Gütschow heeft na deze bekentenis aangeboden om zijn huidige contract met Dynamo te beëindigen en onmiddellijk te vertrekken. Maar het clubbestuur en zijn medespelers hebben dat geweigerd en hem “vergeven”, zegt hij vandaag in een interview met een Duits sportblad.

Sinds begin dit jaar heeft iedereen een wettelijk recht op inzage van dossiers die de Stasi over haar of hem had aangelegd. Als gevolg daarvan kreeg Gütschow vorige week een tip dat zijn ontmaskering als ex-Stasi-medewerker aanstaande was. In het vraaggesprek vertelt Gütschow hoe de Stasi hem zomer 1981 - hij was toen 18 - als medewerker aanwierf. Als hij wilde blijven voetballen, en niet voor drie jaar militaire dienst wilde worden opgeroepen, en als hij niet van zijn toenmalige vriendin (en huidige vrouw) gescheiden wilde raken, moest hij voor de Stasi gaan werken, was hem voorgehouden. Ook zijn moeder en aanstaande schoonouders waren met dit dreigement onder druk gezet. Volgens Gütschow is hij in de jaren tachtig zelfs “maar” driemaal DDR-international geweest omdat de Stasi wilde dat hij niet al te prominent, en daardoor minder geschikt voor zijn inlichtingenwerk, zou raken.

Intussen gaan er nu ook berichten en geruchten over vroegere Stasi-connecties van Oostduitse spelers die tot de nationale selectie behoren of kans hebben daarin opgenomen te worden. Volgens de 27-jarige Jörg Kretzschmar, ooit speler van Dresden, nu van het (Westduitse) Hannover '96, moeten ook bijvoorbeeld Thomas Doll (nu Lazio Rome), Andreas Thom (nu Bayer Leverkusen) en Frank Rohde (HSV Hamburg) zulke connecties hebben gehad.

In de DDR speelde dit trio voor de topclub Dynamo Berlijn (nu: FC Berlijn), die werd gesteund door Erich Mielke's ministerie voor staatsveiligheid (MfS) en daarom bij de Oostduitse bevolking als “Stasi-club” heel onpopulair was. Doll, Thom en Rohde hebben direct vierkant ontkend ooit voor de Stasi te hebben gewerkt. International Doll, die al een advocaat heeft ingeschakeld, heeft dat ook aan bondscoach Berti Vogts bezworen. Vogts, die komende zomer in Zweden met zijn elftal speelt om het Europees kampioenschap: “Ik geloof Thomas Doll”.