Strijd om premierschap brandt los

DUBLIN, 29 JAN. Albert Reynolds, tot november vorig jaar minister van financiën, en Bertie Ahern, zijn opvolger, zijn de koplopers in de strijd om de opvolging van de Ierse premier, Charles Haughey. Van Haughey wordt algemeen verwacht dat hij binnen twee weken zal opstappen, nu de Progressieve Democraten in zijn coalitiekabinet Haughey's partij, Fianna Fal, daartoe een ultimatum hebben gesteld.

Hoewel Haughey nog steeds zijn vertrek niet heeft aangekondigd, is binnen zijn partij het dringen om de plaats van leider pijnlijk zichtbaar geworden. Haughey zelf wil vóór alles voorkomen dat Reynolds het roer overneemt. Reynolds heeft in november de brutaliteit gehad zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap, toen Haughey zelf weer eens in opspraak was gekomen. Haughey wist die aanval af te slaan, naar wordt aangenomen door de partijleiding te beloven dat hij in de loop van dit jaar op een zelfgekozen moment zou gaan. Reynolds moest zijn vermetelheid bekopen met ontslag als minister van financiën.

Ahern, Reynolds opvolger, is de favoriete kandidaat van diegenen die Fianna Fal een nieuw, jong imago toewensen. Hij heeft echter verschillende dingen tegen zich: hij is onervaren, hij is gescheiden en hij is de favoriete kandidaat van Haughey zelf. Dat laatste is in de huidige politieke situatie zoiets als een doodskus. In zijn poging om in elk geval Reynolds tegen te houden, heeft Haughey deze week dan ook een verklaring uitgegeven, waarin hij zegt dat hij geen van de kandidaten in de strijd om een “mogelijke opvolging” steunt. Die uitlating is de enige harde aanwijzing dat Haughey morgenochtend, in de confrontatie met de partijleiding, inderdaad zal aankondigen dat hij na dertien jaar plaatsmaakt voor een nieuw gezicht aan de top van het Ierse politieke bestel.