Shell mist order in Rusland voor olie- en gaswinning

ROTTERDAM, 29 JAN. De Koninklijke/Shell Groep heeft een belangrijke order gemist, die het concern grote belangen in de olie- en gaswinning in de Russische republiek had kunnen bieden.

Het gaat om de uitvoering van een haalbaarheidsstudie voor de ontwikkeling van de olie- en aardgasvelden Piltum-Astokhskoye en Lunskoye bij het Russische eiland Sakhalin ten noorden van Japan in de Stille Oceaan.

Deze order is gisteren gegund aan een consortium van twee Amerikaanse bedrijven en een Japanse maatschappij: McDermott International in New Orleans, Marathon Oil in Houston en Mitsui in Tokio.

Ook de Koninklijke/Shell Groep had een speciaal consortium gevormd voor de inschrijving op de Russische order, met SODEC, een dochterbedrijf van Showa (Shell Japan). Samen met de lokale Russische gasmaatschappij Sakhalinmorneftegas wilde Shell de haalbaarheidsstudie uitvoeren. Als het Nederlands-Britse concern de order had gekregen, zouden ook de Japanse maatschappijen Mitsubishi en Nissho Iwai tot het consortium toetreden.

Het Russische ministerie van milieu en natuurlijke hulpbronnen heeft Shell in een brief over de beslissing geïnformeerd. “Helaas zijn wij deze keer niet uitgekozen”, aldus een Shell-woordvoerder vanochtend. Het is gebruikelijk dat degene die een haalbaarheidsstudie uitvoert de voornaamste kandidaat is voor te verlenen concessie voor exploitatie.

Shell onderhandelt nu nog met de Russen over enkele andere grote projecten. Een daarvan betreft een aardgasveld in Oerengoi, Siberië.

Bij het eiland Sakhalin bevinden zich volgens de Russen grote reserves aan olie en aardgas, die gunstig liggen voor de export naar de snel groeiende markt in het Verre Oosten. Volgens ramingen van de Russische regering zou het gaan om meer dan 100 miljoen ton olie en 400 miljard kubieke meter aardgas. Gezien het extreem koude klimaat en het pakijs ter plaatse is een investering van miljarden dollars nodig. Dat maakt Sakhalin tot een van de grootste en meest complexe energie-ontwikkelinmgsprojecten die ooit ter hand zijn genomen, aldus een verklaring van het ministerie in Moskou.

Japan importeert grote hoeveelheden vloeibaar aardgas uit Maleisië en het Midden-Oosten. Ook Zuid-Korea en Taiwan willen meer aardgas, voor hun groeiende petro-chemische industrie. De Russische regering wil graag op deze markt concurreren om meer deviezen binnen te krijgen. Volgens de Russische minister van milieu en natuurlijke hulpbronnen zijn de offshore-velden bij Sakhalin ook van belang voor de energievoorziening van het Oostelijk deel van het Russische vasteland en voor de sociaal-economische ontwikkeling van het eiland.