Regering van Zweden wijst fusie Volvo en Procordia af

STOCKHOLM, 29 JAN. De Zweedse regering heeft de voorgenomen fusie van het Volvo-concern met het voedings- en geneesmiddelenconglomeraat Procordia afgewezen. Premier Carl Bildt noemde gisteren de voorwaarden voor zo'n samengaan, dat vorige week is aangekondigd, onaanvaardbaar. Maar volgens Bildt is de regering wel bereid te onderhandelen.

De regering kwam met de bekendmaking nadat eerder de Zweedse commissie voor privatisering afwijzend had geadviseerd. Volgens de commissie zijn de “synergie-effecten” van de fusie niet overtuigend. Eventuele voordelen voor Volvo kunnen volgens de commissie worden weggestreept tegen de nadelen voor Procordia. Het voedings- en geneesmiddelenconcern is sterk winstgevend, terwijl de autodivisie van Volvo in problemen verkeert.

De Zweedse staat en Volvo AB hebben elk een minderheidsaandeel van 42,7 procent (stemrecht) in Procordia. De Zweedse regering stond op het punt Procordia volledig te privatiseren. Een uitgebreid privatiseringsprogramma zou bij een fusie vertraging oplopen.

“Wij kunnen geen deals accepteren die een verlies voor de staat opleveren. Onze andere eis is dat de overeenkomst industrieel gezond moet zijn”, zo zei premier Bildt gisteren op een persconferentie. Een belangrijk element in de door Volvo-topman Pehr Gyllenhammar aangekondigde fusie dat de staat aandelen met stemrecht moet ruilen voor aandelen zonder stemrecht (in de nieuwe onderneming). Deze aandelen zijn minder waard. De Zweedse belastingbetaler zou dan voor het verlies opdraaien. “We zijn geen dochter van Volvo”, aldus de Zweedse premier.

Bildt zei “alle opties open” te willen laten. Hij sloot niet uit dat zowel de staat als Volvo zijn aandeel in Procordia verkoopt. Volgens Bildt gaat industrie-minister Westerberg een team leiden, dat met Volvo zal onderhandelen over de toekomst van Procordia.

Volvo-topman Gyllenhammar zei gisteren in Washington erop te vertrouwen dat de fusie doorgaat, al zullen volgens hem de voorwaarden mogelijk moeten worden aangepast. Volgens een overeenkomst van 1989 tussen Volvo en de Zweedse staat moeten beide aandeelhouders met elkaar overleggen bij belangrijke wijzigingen van het aandeelhouderschap.

De onzekerheid over de fusie, die via aandelenruil tot stand moet komen, werd weerspiegeld op de beurs van Stockholm. De koers van Procordia zakte gisteren verder met 3 kroon tot 195 kroon. De koers van het Volvo-aandeel, dat maandag nog was gestegen, daalde met 8 kroon tot 390 kroon. (Reuter, AP)