Redactie zegt vertrouwen in hoofdredacteur Binnenhof op

RIJSWIJK, 29 JAN. Een meerderheid van de 54 redacteuren van de regionale krant Het Binnenhof/ Leidse Courant heeft het vertrouwen in hoofdredacteur J. Leune opgezegd. Veertien van de 48 aanwezige redactieleden stemden tegen de motie van afkeuring en wantrouwen die gisteren werd ingediend op een redactievergadering, waardoor de statutaire meerderheid van drievierde die nodig is om de hoofdredacteur voor ontslag voor te dragen niet werd gehaald.

De meerderheid van de redactie verwijt Leune te snel gehoor te hebben gegeven aan de directie van uitgeverij Sijthoff Pers om te gaan praten over integratie van Het Binnenhof/ Leidse Courant met de Haagsche Courant. De hoofdredacteur zou de redactie daarin niet hebben gekend.

De meerderheid van de redactie heeft er geen vertrouwen in dat door hoofdredacteur Leune zal worden gestreefd naar behoud van zelfstandigheid van de krant. De redactie wil een grondig onderzoek naar de toekomstige positie van de krant, conform het advies van een externe deskundige die op verzoek van de ondernemingsraad, de Grafische Bond van de FNV en de Nederlandse Vereniging van Journalisten een beleidsplan van Sijthoff Pers onder de loep nam. In het plan van Sijthoff Pers ontbrak een toekomstvisie voor Het Binnenhof/ Leidse Courant. “Wij sluiten niet uit”, zegt woordvoerder L. Kooistra van de redactie, “dat een vorm van integratie met de Haagse Courant noodzakelijk is, maar beslissingen daarover zijn dan in elk geval het resultaat van een gedegen onderzoek naar mogelijke overlevingsvormen.”

Hoofdredacteur Leune zegt bij de directie van Sijthoff Pers te hebben ingestemd met alleen een gesprek over samenwerking met de Haagsche Courant, omdat hij inzag dat de zelfstandigheid van de krant niet langer was te handhaven. “We lijden al jaren verlies, worden al jaren ondersteund door het Bedrijfsfonds voor de pers.” Leune zegt dat hij nooit zonder de redactie daar in te kennen over de toekomst van de krant zou hebben beslist.

Niet bekend