Post kijkt met gepaste trots terug op wielerseizoen

URMOND, 29 JAN. Peter Post bepaalt al negentien jaar tijdens de presentatie van zijn wielerploeg de sfeer. De sessies aan de vooravond van het wielerseizoen wisselen van toon, afhankelijk van het gemoed waarin de ploegleider cq manager verkeert. Uiteenlopend van heetgebakerd, manend en beschuldigend tot lijdzaam en berustend, kon Post de positie van hemzelf, “de firma” en de renners schetsen. Er gebeurde altijd wel wat bij de voorstellingen van Raleigh of - sinds 1984 - Panasonic.

Post - getekend, gelouterd en intussen 58 jaar - probeerde na het seizoen 1990, waarin hij werd geplaagd door doping- en juridische affaires, beschuldigingen en lichamelijke kwellingen, zijn emotionele betrokkenheid te beperken. Dat lukte de immer fanatieke wielrenman opvallend goed. Hij gaf het veldwerk over aan zijn assistenten Walter Planckaert en Theo de Rooy, en liet het tweetal als ploegleider in alle rust gedijen temidden van het gemêleerde gezelschap renners van Italianen, Duitsers, Nederlanders, Russen en Belgen.

De ploeg kwam traag op toeren in 1991. Maar in de schaduw van het publiciteitsgevoelige PDM-team ontwikkelde het gezelschap zich tot het meest hechte collectief. Hetgeen resulteerde in de wereldbeker voor ploegen en de wereldbeker individueel, die ten deel viel aan de Italiaan Maurizio Fondriest, de man die met zijn voorbeeldige vechtlust en zijn communicatieve vaardigheden als het bindmiddel fungeerde. Met gepaste trots keek "directeur sportief' Post gisteren tijdens de stijlvolle presentatie in Urmond terug op dat geslaagde seizoen. Het was daarom eens opvallend rustig vergeleken met de vorige achttien voorstellingen.

Post mocht dan weleens in paniek raken als zijn renners niet naar wens presteerden, zorgen over de belangstelling van sponsors heeft hij zich zelden hoeven te maken. Daarom stond het betoog van Post over de toekomst van de beroepswielersport in het algemeen en zijn ploeg in het bijzonder in schril contrast met de ongerustheid die de ploegleiders Raas en Gisbers over het voortbestaan van hun respectieve teams recent uitten.

Post heeft altijd het vertrouwen weten te winnen bij zijn geldschieters, ook in de moeilijkste tijden. Hoofdsponsor Panasonic (ressorterend onder Matsushita Electric) heeft door zijn Japanse signatuur weinig last van economische recessie, weet hij. Hij acht daarom de kans dat de Japanners - ze sponsoren al voor het negende jaar - het contract zullen verlengen, nadrukkelijk aanwezig. Post geeft de voorkeur aan sponsoring op lange termijn. Hij denkt ditmaal aan vier jaar.

Niettemin heeft Post de personele bezetting mede om financiële redenen (het budget bedraagt volgens hem 7,5 miljoen gulden) moeten inkrimpen. Vorig jaar telde de ploeg nog 24 renners, dit seizoen slechts negentien. En Post acht het niet uitgesloten dat het aantal volgend jaar zal verminderen. “Bij een te groot aantal renners is de kans aanwezig dat te veel renners thuis moeten zitten”, zei Post. Aan renners die niet fietsen, heeft de ploeg niets. Door de kleine ploeg is hij anderzijds niet in staat zijn team in te schrijven voor meer dan één ronde. “De organisatoren vragen alleen naar Fondriest, Ludwig, Ekimov en Bouwmans.” Daarom, zegt Post, zal zijn team van de grote ronden alleen aan de Tour de France kunnen meedoen.

De ploeg mag dan in Fondriest een etappewinnaar hebben, in Ludwig een sterke sprinter en in Ekimov een tijdrijder, voor het klassement is het behelpen. Alle hoop is gevestigd op de bijna 24-jarige Eddy Bouwmans. Hij zal dit jaar zijn eerste Tour de France rijden. De media zijn wat Post betreft te snel in hun kansenberekening over Bouwmans. De Brabander is nog jong, kan weliswaar aardig in de bergen meekomen, maar zal zich als tijdrijder nog moeten ontwikkelen, weet de directeur sportief. Trouwens, wat heeft Bouwmans nu helemaal bereikt? Zesde in de Ronde van Zwitserland.

Het is niet onwaarschijnlijk dat Post in zijn besprekingen met sponsors de naam van Erik Breukink zal laten vallen. Nu het voortbestaan van de ploeg van Gisbers door het afhaken van sponsor PDM en het gebrek aan belangstelling van een nieuwe geldschieter onzeker is, kan de liefde van Post voor Nederlands enige Tour-favoriet weer opbloeien. Breukink voelde zich destijds miskend door Post toen deze Rooks en Theunisse aantrok en vertrok naar PDM. Post houdt van Breukink, van zijn stijl en zijn specialisme tijdrijden, zoals hij nog nooit van een renner heeft gehouden.

Een bijna vergelijkbare relatie heeft Post met Henk Lubberding. Zelden zal Post zich in het openbaar zo vriendelijk en vaderlijk hebben uitgesproken over een van zijn renners als gisteren in Urmond over Lubberding, 38 jaar en sinds 1976 onder Posts hoede. “Henk mag bij ons blijven zolang hij wil. Hij moet maar zeggen wanneer hij stopt.” Als dank voor de eeuwige trouw van de boerenzoon uit Voorst.

Zo gebeurde er toch nog wat. Topsport in het imperium-Post kent naast de zakelijke ook zijn emotionele zijden.

De ploeg van dit jaar: Eddy Bouwmans, Jacques Hanegraaf, Eric Knuvers, Louis de Koning, Henk Lubberding, Marc van Orsouw, Robert van de Vin en Menno Vink (Nederland), Rudy Dhaenens, Eric van Lancker, Wilfried Nelissen, Guy Nulens, Jo Planckaert, Marc Sergeant (België), Vjatsjeslav Ekimov en Dimitri Zdanov (Rusland), Olaf Ludwig (Duitsland), Maurizio Fondriest en Marco Zen (Italië). Ploegleiding: Peter Post, Walter Planckaert en Theo de Rooy.

    • Guus van Holland