OM in beroep tegen afwijzing klacht over Spong

AMSTERDAM, 29 JAN. De hoofdofficier van justitie in Amsterdam mr. C. van Steenderen wil dat advocaat mr. G. Spong alsnog tuchtrechtelijk wordt aangepakt.

Hij gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Raad van Discipline van de Orde van Advocaten in Den Haag inzake de afwijzing van de klacht van het openbaar ministerie over het handelen van de Haagse strafpleiter. Justitie werd vorige week niet ontvankelijk verklaard in de tuchtprocedure tegen Spong die men verwijt een briefje te hebben gegeven aan een Colombiaanse gedetineerde. Hij mocht dat volgens Justitie niet doen omdat de cocaïneverdachte in zogeheten volledige beperking zat. Justitie verloor de procedure omdat de Raad van Discipline vond dat het bewijsmateriaal onrechtmatig was verkregen, namelijk via het afluisteren van een gesprek tussen een bemiddelaar namens de familie van de verdachte en Spong. Van Steenderen gaat in beroep omdat het openbaar ministerie van mening is dat een gesprek dat een advocaat met een derde, niet zijnde zijn cliënt, voert wel mag worden afgeluisterd.