Nederlands dreigt van etiketten te verdwijnen

ROTTERDAM, 29 JAN. De Nederlandse consument moet mogelijk binnenkort uit het opschrift haricots verts begrijpen, dat het om een blik boontjes gaat en dat yellow cling peach halves gewoon perziken op siroop zijn.

Het Algemeen Nederlands Congres (ANC), een samenwerkingsverband van honderden organisaties in Nederland en Vlaanderen, waarschuwde gisteren tegen de consequenties van een uitspraak van het Europese Hof. Dit bepaalde onlangs in een Belgische zaak dat het voldoende is als op etiketten een “voor de koper gemakkelijk te begrijpen taal” wordt gebruikt. Nederlands is niet verplicht.

Volgens ANC-secretaris W. Vandaele dreigt in Nederland en Vlaanderen het Nederlands op blikken conserven of flessen te verdwijnen. In België wordt volgende maand een wet van kracht, die het gebruik van Nederlands verplicht stelt. Volgens het ANC wordt de wet vrijwel zeker door het Europese Hof vernietigd. Het liberale Europarlementslid J. Larive heeft onlangs de EG-commissie gevraagd de betreffende richtlijn (uit 1979) zo te veranderen dat “ten minste de landstaal” op de etiketten wordt gebruikt.

In Nederland geldt het "Algemene aanduidingenbesluit'. Volgens dit besluit moeten etiketten “voor de gebruiker gemakkelijk te begrijpen zijn.” Bij de Hoofdinspectie gezondheidsbescherming (onderdeel van de Keuringsdienst van waren) bestaat de vrees dat na de uitspraak van het Hof buitenlandse producenten niet langer het Nederlands zullen gebruiken. “Wij zijn ongelukkig met de uitspraak. Als een etiket niet in het Nederlands is gesteld, moeten wij steeds voor de rechter aantonen dat het onbegrijpelijk is.”

Voor de Consumentenbond zijn buitenlandstalige etiketten op levensmiddelen “volstrekt onacceptabel.” “Als het zover komt, halen we de zwaarste middelen uit de kast, misschien wel publieksacties,” aldus een woordvoerder.