LABAB TOMAT

Schotels van halfrauwe groenten zijn in Indonesië geliefd. Groenten die even in kokend water worden gedompeld of die bovenop de rijst een paar minuten worden gestoomd.

Gerechten waarin deze groenten de hoofdrol spelen, staan bekend onder de verzamelnaam ”labab'. Hier volgt een recept voor labab van vleestomaten. Het is in diverse opzichten een bijzonder recept: hoe flauw en flets de tomaten tegenwoordig ook mogen smaken, de Indonesische ingrediënten halen het smakelijke onderste uit de kan van ons kasprodukt. Bijzonder ook door het gebruik van petehbonen, onvriendelijk betiteld als: ”stinkbonen'. Beschouw deze bonen maar als de Indonesische evenknie van knoflook, met dit verschil: de volgende dag zorgen ze niet voor sociaal ongemak. Petehbonen zijn in toko's, en misschien ook op markten en in delicatessenwinkels, diepgevroren of in blik te koop. De andere niet-alledaagse ingrediënten in het recept zijn daar eveneens te krijgen.

Salade voor 4 personen:

6 vleestomaten

2 eetlepels gezeefde tamarinde-pasta

sap van 1 limoen (= djeroek)

2 teentjes uitgeperste knoflook

1 eetlepel Hoisinsaus (saus van o.a. sojabonen en rode rijst)

3-4 eetlepels Sweet Chilly Sauce (zoet-pikante saus van chilipepers)

olie (1-11/2 deciliter)

2 eetlepels petehbonen

Leg de tomaten een minuut in kokend water, laat ze in koud water schrikken, pel ze daarna en snijd ze in plakken. Meng met een mixer of garde de tamarinde-pasta met het limoensap, de knoflook en de Hoisin- en Chilly-saus. Klop er in een dun straaltje olie door, tot een saus ontstaat met de consistentie van mayonaise. Schep de saus vlak voor het serveren over de plakken tomaat. Halveer de bonen en drapeer ze over het gerecht.