Japanse banken bereid om warenhuis Macy's te helpen

TOKIO, 29 JAN. Japanse banken zijn bereid het Amerikaanse warenhuisconcern Macy's, dat maandag surséance van betaling heeft aangevraagd, financieel te helpen. Dit zeggen vandaag bronnen in de Tokiose bankwereld.

Meer dan tien grote Japanse banken hebben gezamenlijk 700 miljoen dollar (1,3 miljard gulden) aan lang lopende leningen aan Macy's uitstaan. Macy's, dat door de surséance-aanvraag beschermd is tegen schuldeisers, kondigde maandag een ingrijpende reorganisatie aan. Twee grote Amerikaanse banken hebben volgens Macy's 600 miljoen dollar ter beschikking gesteld voor inkopen voor zijn 251 vestigingen gedurende de reorganisatie-fase.

De Japanse banken zullen volgens een Japanse bankfunctionaris geld beschikbaar stellen voor leningen aan Macy's, als dat gevraagd wordt. Volgens de functionaris dragen de leningen een laag risico, omdat er waardevol onderpand tegenover staat. “Als de leningen doorgaan, heeft Macy's genoeg geld om de moeilijke financiële situatie de komende twee jaar het hoofd te bieden”, voegde hij eraan toe.

De Japanse bankfunctionaris zei dat het niet zeker was hoeveel de Japanse banken aan dubieuze leningen aan Macy's moeten afschrijven. “Als er goed onderpand voor de leningen is, is het mogelijk ze te verzekeren. Onder de banken die aan Macy's geleend hebben, bevinden zich Dai-Ichi Kangyo, Fuji Bank, Nippon Credit Bank en Sanwa Bank. (Reuter)