IAEA: toch meer studie Tsjernobyl

WENEN, 29 JAN. Het in Wenen gevestigde atoombureau IAEA heeft toegegeven onvolledig te zijn geweest in de studies naar de gevolgen van de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl, in april 1986.

Het IAEA publiceerde in mei vorig jaar een omstreden rapport waarin wordt gesteld dat de gevolgen van de ramp “zijn overdreven”. In een gisteren uitgegeven stelt het IAEA dat “het wenselijk is aanvullend onderzoek te doen naar [de gezondheidstoestand van] de mensen die uit het gebied zijn geëvacueerd en mensen die hebben meegewerkt aan reddingsoperaties en het schoonmaken van het gebied. De gezondheid van deze mensen moet systematisch worden gevolgd.”

Het IAEA kreeg vorig jaar vooral kritiek van de milieu-organisatie Greenpeace die stelde dat het atoombureau in zijn beschouwingen geen rekening heeft gehouden met de 100.000 mensen mensen die in een straal van dertig kilometer rondom de kerncentrale woonden en de 600.000 burgers en militairen die hier werkten, “kortom 700.000 mensen die zijn bestraald”, aldus Greenpeace. Een Oekraïense kernfysicus, Vladimir Tsjernossenko, stelde deze week in het Duitse weekblad Der Spiegel nog dat het IAEA de gevolgen van de ramp te licht heeft opgevat. Het IAEA noemt deze beschuldigingen “ongegrond”. (AFP)