"Honkbalprofs VS gaan nooit naar de Spelen'

KATWIJK, 29 JAN. Jim Lefebvre, topmanager uit het Amerikaanse beroepshonkbal, is er zeker van dat profs uit zijn land nooit zullen deelnemen aan de Olympische Spelen. “Daarvoor is er te veel geld betrokken bij onze sport”, zegt hij. “En de Spelen vallen altijd precies in ons seizoen. Geen club is zo gek om dan zijn miljoenen verdienende vedetten af te staan. Het heeft zelfs, voor zover ik weet, ook nooit ter discussie gestaan. Bij basketbal is dat anders. Daar ligt de competitie stil, dus kun je ook de topspelers vrijmaken voor de nationale ploeg.”

Lefebvre was het afgelopen weekeinde in Katwijk bij de clinic, die de KNBSB voor de achtste keer organiseerde. Er waren 437 honkbalcoaches uit tien Europese landen om zich verder te verdiepen in hun favoriete sport. Lefebvre, manager van de Chicago Cubs, was de bekendste aanwezige. Hoe hoog hij wordt aangeslagen bleek uit het feit dat een Amerikaanse televisieploeg elke beweging van Lefebvre drie dagen lang vastlegde en doorgaf aan de andere kant van de oceaan.

Had de emigratiedienst destijds met de Franse naam van de voorouders van de manager enige problemen en werd er daardoor een wat vreemde v toegevoegd, Lefebvre is nu alom bekend in Amerika. Samen met zijn collega-managers lokte hij in 1991 bijna 57 miljoen bezoekers naar de stadions. Hij is daar bescheiden bij gebleven. Over de Olympische Spelen zei hij: “Die zijn natuurlijk bijzonder belangrijk voor het honkbal in de wereld. Dat onze sport in Barcelona voor het eerst in de geschiedenis op het programma staat, is een mijlpaal. Honkbal is een wereldsport. Het wordt overal gespeeld, ook in de voormalige Sovjet-Unie.”

Na Nederland doet Lefebvre, samen met zijn pr-mannen voor clinics Tsjechoslowakije, Frankrijk en Italië aan. Ook het profhonkbal groeit, stelde hij tevreden vast. Japan, Taiwan, Korea, Puerto Rico, zelfs Italië kennen daar al een zekere vorm van. Lefebvre: “Wij zijn blij met die ontwikkelingen. We willen er ook graag aan meehelpen om de zaak in de lift te krijgen. Jammer dat de VS op de Spelen alleen met amateurs of hooguit semi-profs meedoet.” Lefebvre liet in Katwijk, samen met twee Amerikaanse softbalcoaches, een honkbalcoach, een scheidsrechter en Don Rowe, de werperstrainer van de Milwaukee Brewers, zien dat het de profs ook ernst is met het amateur honkbal in de wereld. Want dat vormt een steeds belangrijker markt voor de professionals. Lefebvre, al 31 jaar betrokken is bij deze sport, wil het honkbal “clean” houden. Hij zet zich binnen en buiten het veld in tegen het gebruik van drugs. Hij is voor die inspanning al eens onderscheiden door de Amerikaanse president.

“Drugs maakt mensen kapot”, zei Lefebvre. “Ook in het honbal hebben we enige rellen gehad over het gebruik van drugs door toppers. Ik weet dat 99 procent van de spelers schoon is, ondanks alle verhalen die de ronde doen. Niettemin moeten we op onze hoede zijn. Jongeren moeten niet de indruk krijgen dat je door drugs of doping beter gaat honkballen. Dat verband is ook nog nooit aangetoond. Zal ook wel nooit gebeuren, want ik ben er zeker van dat het niet aanzet tot betere prestaties. Drugsgebruik is een maatschappelijk probleem. Vrijwel alle betrapte spelers hadden er voor hun profcarrière al mee te maken.”

    • Joop Köhler