Helikopter neergehaald in Azerbajdzjan: 40 doden

MOSKOU, 29 JAN. Ongeveer veertig personen zijn om het leven gekomen bij het neerschieten van een helikopter in Azerbajdzjan. Het is het ernstigste incident in de strijd over de Armeense enclave Nogorny-Karabach in Azerbajdzjan sinds daar op 21 november een andere helikopter werd neergehaald, waarbij meer dan twintig mensen omkwamen. De strijd in de bergachtige enclave is de laatste weken opgelaaid.

De helikopter werd met een raket neergehaald toen hij op weg was van Azerbajdzjan naar Nagorny-Karabach. President Ayaz Mutalibov van Azerbajdzjan zei dat Armenië zich met het neerhalen van de helikopter schuldig maakt aan “staatsterrorisme” en maakte duidelijk dat hij klaar is om de strijd tussen de twee republieken te verhevigen. Vanuit Armenië was vanmorgen nog niet op het incident of op de beschuldiging gereageerd.

Volgens het persbureau Interfax is de helikopter bij Sjoesja neergehaald. Sjoesja ligt ten zuiden van Stepanakert, de hoofdstad van Nagorny-Karabach.

In het toestel bevonden zich volgens Azerbajdzjaanse functionarissen “ongeveer 40 burgers”, onder wie vrouwen en kinderen. “Alle passagiers en bemanningsleden zijn om het leven gekomen”, zo citeert het persbureau TASS een functionaris. Het persbureau Interfax meldt van niet-officiële bronnen in Azerbajdzjan te hebben vernomen dat 47 doden zijn gevallen.

De voornamelijk door Armeniërs bewoonde enclave Nogorny-Karabach, die geheel binnen Azerbajdzjan ligt, is in 1923 door de regering in Moskou van Armenië overgedragen aan Azerbajdzjan. De rivaliteit tussen Armenië en Azerbajdzjan is al eeuwen oud. Sinds het bewind vanuit Moskou enkele jaren geleden soepeler werd heeft de strijd tussen beide volkeren honderden levens gekost. En sinds de Russische regering begonnen is haar troepen uit de enclave terug te trekken, is de strijd alleen maar intensiever geworden.

Groot-Brittannie heeft bij monde van minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd, zijn bezorgheid uitgesproken over de situatie in Nogorny-Karabach. Londen roept op tot een “nieuwe inspanning van de internationale gemeenschap” om tot een vreedzame oplossing te komen. (AP, Reuters)

Een Armeense vrouw uit haar verdriet over de dood van haar zoon, die twee dagen geleden omkwam bij een luchtaanval vanuit Azerbajdzjan. Gisteren werd een helikopter met veertig inwoners van Azerbajdzjan neergehaald. De strijd tussen de twee republieken is verhevigd sinds Moskou haar troepen uit de enclave Nagorny-Karabach terugtrekt. (Foto EPA)