Forse banenreductie bij Kemira Rozenburg

ROTTERDAM, 29 JAN. Kunstmestfabrikant Kemira in Rozenburg schrapt twintig procent van zijn personeelsbestand. De directie heeft een plan om het aantal arbeidsplaatsen met 72 te verminderen tot 280 aangeboden aan de ondernemingsraad.

Kemira wil 44 werknemers van 58 jaar en ouder ontslaan, en heeft daarvoor een "ouderenregeling' voorgesteld. Via natuurlijk verloop verwacht de Kemira-directie een verdere personeelsreductie te bereiken.

De directie van de fabriek in Rozenburg schrijft de drastische vermindering van het aantal arbeidsplaatsen toe aan de sterk afgenomen omzet in Nederland en Duitsland, haar belangrijkste afzetmarkten. Oorzaak hiervan zijn de landbouwcrisis in de EG en sterk gegroeide importen uit Oost-Europa. Kemira Rozenburg leed vorig jaar een verlies van ruim 20 miljoen gulden op een omzet van 300 miljoen.

CNV-bestuurder P. Fortuin noemt de maatregel van Kemira “niet verbazingwekkend”, gezien de belabberde financiële stand van zaken en de slechte markt. Wel wenst hij nader overleg met de directie over het eenzijdig vastgestelde sociaal plan. De industriebonden van FNV en CNV beleggen vanavond een bijeenkomst met het personeel van Kemira.

De Kemira-fabriek in Rozenburg, eerder eigendom van Esso Chemie, is onderdeel van het Finse staatsbedrijf Kemira. Dit concern heeft de voorbije jaren zijn positie op de kwakkelende Europese kunstmestmarkt aanzienlijk vergroot, met name door fabrieken op te kopen waarin concurrenten geen brood meer zagen. Kemira, in Nederland ook eigenaar van een voormalige DSM-fabriek in Pernis, verwacht op termijn wel winstgevend kunstmest te kunnen produceren. Een recente investering van 30 miljoen gulden ter vermindering van het gebruik van aardgas - dat meer dan de helft van de produktiekosten bepaalt - heeft de fabriek in Rozenburg tot een van de meest doelmatige in Europa gemaakt, aldus Kemira.