Een plein van stand

Een paleis op het Museumplein! Mijn droom werd vorige week even waar. In stilte weet ik al jaren hoe het lege en lelijke Museumplein in Amsterdam in één klap verbeterd kan worden. Door er een bijzonder Nederlands kasteel te bouwen - welk kasteel, dat zal ik aanstonds verklappen.

Tot nu toe hield ik mijn oplossing voor me, omdat ik voornamelijk hoon oogstte als ik mijn plan in kleine kring ontvouwde.

Maar nu heb ik even kunnen zien hoe dat er uit ziet, een kasteel op het Museumplein. De Disney Company heeft om reclame te maken voor haar pretpark EuroDisney, dat in maart bij Parijs opengaat, vorige week een paar dagen het Paleis van de Schone Slaapster opgesteld op het plein, vlak voor het Van Goghmuseum en het inmiddels gesloten museum Overholland.

Tot aan het Concertgebouw stonden rijen ouders met kinderen om toegelaten te worden tot het plastic paleisje, waar ieder heel uur Mickey en Minnie Mouse en Donald Duck op de kantelen verschenen.

Dat de stripfiguren een wat mager showtje gaven, mocht de pret niet drukken. Mij ging het om het paleis. Dat Disney op dit lelijke plein een nepkasteel heeft geplaatst is een vingerwijzing, een gebeurtenis van historisch belang.

Disney liet op kleine schaal in plastic zien, wat wij snel in degelijk steen en groot moeten uitvoeren. Ik bedoel niet dat wij Disney's in Amerika bewerkte, van oorsprong Europese sprookjespaleis van de Schone Slaapster moeten nabouwen op het Museumplein.

Nee, midden op het Museumplein moet, omgeven door een slotgracht, het statige slot Bommelstein verrijzen. Daarmee krijgt het plein het hart dat zij node mist. We eren daarmee eindelijk op gepaste wijze een van onze belangrijkste hedendaagse sprookjesfiguren, Ollie B. Bommel.

Bommelstein moet een groot café/restaurant worden geheel in Bommelstein-stijl ingericht, met bedienend personeel in Joost-livrei. Een kleine zaal moet met een glaswand worden afgesloten voor publiek. Daar zien we levensgroot Ollie B. Bommel, Tom Poes en anderen uit de strip doende met het nuttigen van een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Dat kunnen bewegende poppen zijn, of zoals bij de Disney-figuren, verklede mensen. Een van de zalen in Bommelstein kan een Kleine Club-achtige sociëteitsruimte worden, waar men rustig in zware fauteuils boeken, kranten en stripboeken kan lezen.

Het slot moet omgeven worden door een fraaie tuin, waarin de eigenaar van het voormalig museum Overholland zijn beeldentuin kan realiseren. Want zeg nu eerlijk: wat is een beeldentuin zonder paleis? Door die tuin kan men dan ook de fraaie nieuw te bouwen, in de bodem van het plein verzonken, uitbouw van het Van Goghmuseum bereiken. Dat de snelweg verdwijnen moet, spreekt voor zich.

Alleen met slot Bommelstein kan Amsterdam van het Museumplein een plein van stand maken. Alle andere oplossingen steken bleek af bij dit idee.

Waarom staat het er eigenlijk nog niet? Iedere dag uitstel is, mede in verband met de Europese eenwording, een verloren dag. Straks komen alle musea aan het plein met uitbreidingsplannen, die voor het grootste deel uit separate museumkantines bestaan. Bommelstein is de oplossing! De Toonder-studio's, die zelf al hun domicilie hebben gekozen in een Bommelstein-achtig kasteel in Nederhorst den Berg, kunnen de ontwerpschetsen zo leveren. Er moeten sponsors genoeg te vinden zijn.

Laat de betreffende deelraad haast maken.

Illustratie Willum Morsch: Het kasteel op het plein