De Klerk kondigt uitstel reis Lubbers naar Z-Afrika aan

KAAPSTAD/DEN HAAG, 29 JAN. De voor midden februari geplande reis naar Zuid-Afrika van premier Lubbers en minister Van den Broek is uitgesteld, zonder dat er een nieuwe datum is afgesproken. De Zuidafrikaanse president De Klerk maakte dit gisteren aan het einde van de middag in Kaapstad bekend. Er was, zei hij, “vriendelijk overleg met de Nederlandse premier Lubbers aan voorafgegaan”. Het uitstel vond plaats, aldus De Klerk, “met het oog op verder overleg over het programma”.

Komende zondag gaan Lubbers en Van den Broek op en neer naar de Zwitserse wintersportplaats Davos voor een gesprek met De Klerk en zo mogelijk ook met ANC-leider Nelson Mandela. Beiden nemen daar deel aan het jaarlijkse World Economic Forum, ontmoetingsplaats voor leiders uit politiek en bedrijfsleven uit de gehele wereld. Ook vice-premier Kok gaat naar Davos.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft premier Lubbers maandagavond nog uitvoerig telefonisch overlegd met president De Klerk. De verdere regeling over uitstel werd gisteren overgelaten aan de Zuidafrikaanse ambassadeur in Nederland, Albert Nothnagel. “We wisten in de loop van de middag, dat De Klerk aan het eind van de dag zijn mededeling in een interview zou gaan doen en we kenden ook de formulering”, aldus RVD-hoofddirecteur Van der Voet.

Niet bekend

Pag 2:

PvdA stemt in met uitstel

Dat er een uitstelregeling op komst was, werd gistermorgen al duidelijk uit een mededeling van de Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, Pik Botha. Deze zei dat Zuid-Afrika “een open en blijvende uitnodiging” was gedaan. Het was aan Nederland, zei hij, om een datum vast te stellen, “met zo min mogelijk gezichtsverlies voor alle partijen”. Botha gaf daarmee aan dat de regering een uitstel niet hoog op zou nemen.

In de Zuidafrikaanse media is het uitstel van het bezoek kort gemeld. De Afrikaans- en Engelstalige journaals brachten het als een korte mededeling. In de Zuidafrikaanse kranten werd het uitstel vanmorgen in bescheiden berichten op de binnenpagina's gemeld. Als belangrijkste reden noemen de kranten de onenigheid binnen de coalitie van CDA en PvdA. Het Afrikaans Nationaal Congres heeft het uitstel vanmorgen verwelkomd.

De PvdA-fractie reageerde gisteravond verheugd op het “verstandige besluit”. De fractie-woordvoerder herhaalde het eerdere PvdA-standpunt dat als er alsnog een datum voor een bezoek wordt geprikt, dit hoe dan ook gepaard moet gaan met een gesprek aldaar met het ANC. CDA-woordvoerder De Hoop Scheffer was “teleurgesteld” over het uitstel. Hij zei te hopen, dat de regering er alsnog in zou slagen een compromis te kunnen treffen voor een spoedig bezoek. De VVD'er Weisglas sprak van “een nederlaag” voor de regering, die naar zijn mening “onder het juk van het ANC is doorgegaan”.