Daf op geruchten omhoog, Unilever in trek op Damrak

AMSTERDAM, 29 JAN. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen richtingloos en weinig geïnspireerd na de teleurstellende speech van president Bush. Nedlloyd leverde in na de topdag gisteren en Daf sprong omhoog door overnamegeruchten. Unilever was zeer gevraagd.

AMSTERDAM De "State of the Union' van president Bush heeft de Europese beurzen niet tot euforie kunnen aanzetten. Hoewel Wall Street enkele uren voordat de Amerikaanse president zijn speech uitsprak, op een nieuwe recordhoogte sloot, openden de beurzen in Amsterdam, Londen en Frankfurt vanmorgen lager. Maar volgens analisten was de stijging op Wall Street voornamelijk te danken aan de scherpe winst van enkele blue chips die ruim een procent hoger sloten.

De lagere dollar werd door handelaren als de boosdoener voor de lagere markt aangewezen. De Amerikaanse munt noteerde aan het begin van de middag ruim een cent lager op 1,7879 gulden. De EOE-index in Amsterdam noteerde om 13.00 uur 0,36 punt lager op 294,22 punten.

De meeste internationals in Amsterdam noteerden onveranderd tot iets lager. Koninklijke Olie verloor 1,10 gulden op 147,10 gulden. Akzo zakte negen dubbeltjes terug naar 137,80 gulden. Voor branchegenoot DSM bleef het verlies beperkt trot twee dubbeltjes op 105,40 gulden. Unilever viel op door 1,70 gulden te winnen op 185,70 gulden. Volgens handelaren was de winst voor een groot deel te danken aan het verwisselen door beleggers van plc's uit Londen naar nv's in Amsterdam. Unilever staat aan beide beurzen genoteerd en op dit moment is het aandeel in Amsterdam relatief goedekoper dan dat in Londen.

Opvallend was de winst voor Daf. Kort na opening sprong de koers omhoog naar 25 gulden. Oorzaak voor de opvallende koerswinst was een uitlating van de Franse Renault-directeur Jean Pierre Capron. Volgens Capron is DAF een ideaal doel voor overname door een van de Japanse autoconcerns.

“Daf is op dit moment spotgoedkoop want verlieslijdend en de aandelen zijn, omdat ze in op de Amsterdamse beurs worden verhandeld, relatief makkelijk in handen te krijgen”, aldus de fransman. Volgens Capron zijn er maar weinig Europese autoconcerns die Daf zouden kunnen overnemen. Als het Franse Renault of het Duitse Mercedes dat zou doen, zou hun marktaandeel in Europa stijgen tot ruim 35 procent. Dat zou moeilijkheden opleveren met de Europese Commissie denkt Capron. Daf heeft nu 9,3 procent van de Europese truckmarkt in handen, aldus Capron.

Nedlloyd zakte na de storm van de laatste dagen iets terug. De koers verloor vier dubbeltjes en kwam op 59,50 gulden terecht. Gisteren schoot de koers van het Nedlloyd-aandeel liefst 3,8 procent omhoog nadat bekend was geworden dat Torstein Hagen een plaats in de raad van commissarissen was toebedeeld. Analisten die Nedlloyd op de voet volgen meenden gisteren al dat het aandeel op die koers was overgewaardeerd. “Hagens plaats is goed nieuws voor de aandeelhouders maar betekent nog niet dat het resultat van Nedlloyd zal verbeteren”, aldus een analist.

Fokker klom vanmorgen twee kwartjes op geruchten dat het gesprekken voert met het Zweedse SAS over de aflevering van enkele toestellen. De koers noteerde omstreeks het middaguur 30,50 gulden.

Het tienjarig bestaan van de officiële parallelmarkt werd, na de viering gisteren tijdens een symposium in Amsterdam, vandaag nog eens luister bijgezet door de herintroductie van Docdata. Het uitvindersfonds uit Venlo werd in juli 1991 naar het strafbankje van de beurs verwezen nadat het in surséance van betaling was tercht gekomen. Door redding door de gebroeders Van den Nieuwenhuyzen via het bedrijf ODSC bleef Docdata bestaan. Beleggers vonden het vandaag nog geen feestje waard. Het aandeel opende op zes gulden en noteerde aan het begin van de middag onveranderd.

NEW YORK De beurs op Wall Street sloot gisteren, kort voordat president Bush zijn "State of the Union' zou uitspreken, wederom hoger. De blue chips-index schoot ruim een procent omhoog en bereikten voor de achtste keer dit jaar een nieuw record. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde sloot 31,53 punten hoger op 3.272,14 punten.

LONDEN Na een aantal dagen van grote koerwinsten moesten de aandelenkoersen in Londen onder druk van winstnemingen vandaag gas terug nemen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 12,1 punten hoger sloot op 2.552 punten, noteerde omstreeks het middaguur 8,1 punten lager.

FRANKFURT Bush' speech bevatte volgens de Duitse handelaren niets positiefs voor de aandelen in Frankfurt. Bij kleine omzetten noteerden de aandelenkoersen iets lager. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,5 punt lager sloot op 1.683,08 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,91 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen op de beurs van Tokio sloten vanmorgen verdeeld. Short-covering en winstnemingen zorgden voor wat opwaartse druk, maar gebrek aan kooplust drukte de koersen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 28,26 punten lager op 21.362,26 punten.