CVSE wil alle GOS-republieken toelaten

PRAAG, 29 JAN. Alle republieken van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) kunnen worden toegelaten tot de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Slovenië en Kroatië zal een waarnemerstatus bij de CVSE worden toegekend. Dat is het voorlopig resultaat van het ambtelijk overleg van de afgelopen dagen, dat vooraf ging aan de vergadering van ministers van buitenlandse zaken van de CVSE-landen, morgen en vrijdag in Praag.

“De overeenstemming over toetreding van nieuwe leden werd verrassend snel bereikt, we hadden voor het overleg daarover vier dagen uitgetrokken, maar we waren het maandagavond eigenlijk al eens”, aldus een hoge diplomaat. Alle republieken van het GOS, met uitzondering van Kazachstan, hebben hun aanvraag voor het lidmaatschap inmiddels ingediend. De officiële brief van Kazachstan werd vandaag verwacht.

Hierdoor breidt het aantal lidstaten van de CVSE zich morgen uit van 38 naar 49 of 50. Een commissie van de CVSE gaat ter plaatse bekijken of in de aangesloten landen aan alle eisen van het CVSE-lidmaatschap wordt voldaan. Maar aan de waarschijnlijke conclusie van deze commissie, dat er "nog heel wat moet gebeuren', bijvoorbeeld op het terrein van de democratische beginselen, wil men geen sancties meer verbinden.

De lidstaten van de CVSE hebben voorts afgesproken Slovenië en Kroatië een waarnemerstatus toe te kennen. Ook de vertegenwoordiger van Belgrado kon met dat voorstel instemmen. Sloveneense en Kroatische vertegenwoordigers hebben de afgelopen dagen ook al deelgenomen aan het ambtelijk vooroverleg.