CNV wil eigen particuliere verzekering

DEN HAAG, 29 JAN. De christelijke werkgeversorganisatie CNV wil een eigen particuliere ziektekostenverzekering oprichten als de huidige ziektekostenverzekeraars weigeren de premie te verlagen.

De vakcentrale heeft er “weinig” vertrouwen in dat de verzekeraars na het onafhankelijke onderzoek dat binnenkort zal worden uitgevoerd naar de kosten- en premie-ontwikkeling in de gezondheidszorg de premies zullen verlagen. In dat geval wil het CNV “het kartel van de particulier verzekeraars” doorbreken, aldus CNV-bestuurder A.J. de Geus. Op dit moment worden “verkennende gesprekken” gevoerd met onder meer ziekenfondsen om eventueel een particuliere ziektekostenverzekering aan te bieden. Het CNV-plan is volgens De Geus “een stok achter de deur” om de premie te verlagen.

Directeur O. Hehne van de organisatie van particuliere ziektekostenverzekeraars, het KLOZ, beschouwt de plannen van de CNV “als een onderdeel in het steekspel en niet als een doordachte strategie”. Hehne: “Je richt een onderneming niet op om iemand dwars te zitten.” Hij noemt het initatief “een niet ernstig gemeende poging”. Het Tweede-Kamerlid Van Otterloo (PvdA) beschouwt het CNV-plan meer als een pressiemiddel. Hij geeft de voorkeur aan een uitbreiding van de mogelijkheden om aan de hand van wetgeving de premiehoogte te beïnvloeden.

De directe aanleiding voor het plan voor een nieuwe particuliere ziektekostenverzekering zijn de “honderden verantwaardigde reacties” die op het loonstrookje van deze maand bij het CNV zijn binnengekomen. De Geus: “Via het loonstrookje wordt de mensen nu duidelijk wat de gevolgen zijn van het gelijk blijven of stijgen van de premie voor de ziektekostenverzekering.” Het netto maandinkomen is soms met zo'n honderd gulden gedaald.

Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) vindt dat de premie ten minste met 20 procent kan worden verlaagd omdat sinds 1 januari de geneesmiddelen niet meer door de particuliere verzekeraars en ziekenfondsen worden vergoed maar uit het fonds van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Daarvoor is de AWBZ-premie met 1,5 procent verhoogd.

De particuliere ziektekostenverzekeraars menen dat ze de premies niet kunnen verlagen omdat de kosten van de medische zorg in 1991 met ten minste 10 procent zijn gestegen. Een onafhankelijk onderzoek, dat waarschijnlijk geleid zal worden door de Algemene Rekenkamer, moet uitwijzen of er inderdaad geen ruimte is voor premieverlaging. Naar verwachting zouden WVC en het KLOZ vanmiddag met de Rekenkamer tot overeenstemming komen over de onderzoeksopdracht en de voorwaarden waaronder het onderzoek zal worden uitgevoerd.

De particuliere verzekeraars leggen met hun “halsstarrige houding om de premie te verlagen” een bom onder het plan-Simons (de basisverzekering tegen ziektekosten), meent het CNV. Met 320.000 leden hebben we een goede startpositie om een eigen verzekeringsmaatschappij te beginnen, zegt CNV-bestuurder De Geus. De vakcentrale FNV (vandaag niet beschikbaar voor commentaar) en CNV zijn een fervent voorstander van de basisverzekering.