Boutros: sancties Irak niet soepeler

NEW YORK, 29 JAN. Irak is ver van volledige naleving van de eisen die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties na afloop van de oorlog om Koeweit heeft gesteld op het terrein van ontwapening en andere gebieden.

Dat heeft de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali, uiteengezet in een rapport dat moet dienen als basis voor een besluit van de Veiligheidsraad om het handelsembargo tegen Irak al dan niet te versoepelen. De raad heeft gisteren een begin gemaakt met het debat over de sancties dat naar verwachting zal eindigen in bevestiging van het embargo. Het rapport somt in veertig bladzijden op waar Irak in gebreke is gebleven. Een belangrijk punt is voor Ghali de ernstige twijfel bij de VN-commissie die met de vernietiging van Iraks massa-vernietigingswapens is belast, aan de wil van Bagdad zijn hele arsenaal te onthullen. Een groep VN-inspecteurs die maandag in Irak is gearriveerd, is in dat kader op zoek naar geheime biologische- en chemische-wapenfabrieken. (AP, AFP)