Arrestatie na diefstal Van Goghs

DEN BOSCH, 29 JAN. De politie heeft een 54-jarige man uit Sas van Gent aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de diefstal van drie schilderijen van Van Gogh.

De meesterwerken, waarvan de waarde wordt geschat op tien tot vijftien miljoen gulden, werden in juni 1990 gestolen uit het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Of de man uitsluitend wordt verdacht van heling van het schilderij, wilde officier van justitie mr. Regelink niet zeggen. De verdachte wordt morgen voorgeleid. De drie schilderijen werden in 1990 's nachts via een smalle tuindeur uit een van de zalen van het museum gehaald. De anderhalf jaar oude, dubbele elektronische beveiligingsinstallatie functioneerde niet. Eind vorig jaar vond de politie in een bankkluis in Eeklo in België een van de werken - "De spittende boerin' (1884) - terug. Er zaten enkele krassen op het doek, maar het verkeerde verder in goede staat. De twee andere werken, die het museum in bruikleen had - "Raderen van de watermolen te Gennep' (1884) en "Zittende boerenvrouw met daagse muts, kniestuk' (1885) - zijn nog spoorloos.