Aquino breekt een lans voor vrijheid in Birma

SINGAPORE, 29 JAN. De Filippijnse president Corazon Aquino heeft vandaag de regering van Birma gemaand oppositieleidster Aung San Suu Kyi, de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 1991 die sinds juli 1989 huisarrest heeft, haar vrijheid terug te geven.

Aquino, die de afgelopen twee dagen in Singapore de top van de ASEAN, de Associatie van Zuidoostaziatische Landen, bijwoonde zei uit eigen ervaring zich te kunnen voorstellen hoe moeilijk Suu Kyi het heeft. Corazon Aquino's echtgenoot Benigno werd begin jaren tachtig door de Filippijnse president Marcos opgepakt en haar eigen bewegingsvrijheid was toen ook beperkt. (Benigno Aquino werd in 1983 doodgeschoten.)

De oproep van Aquino aan het adres van Rangoon is opmerkelijk aangezien de zes ASEAN-landen tot nu toe steeds hebben geweigerd Birma, waar al dertig jaar een hard militair regime heerst, onder druk te zetten.

Intussen gaan de militaire leiders van Birma door met het aanpakken van politieke tegenstanders. 2.000 universitaire docenten zijn deze week gedwongen deel te nemen aan cursussen in "patriottisme', management en orde. De aanleiding voor de "lessen' zijn de studentenprotesten die er in december toe leidden dat alle hogescholen en universiteiten werden gesloten.

Vorige week verbood de militaire junta negen kleine oppositiepartijen omdat, zo luidde de verklaring, de partijen hun politieke doeleinden niet hadden gedefinieerd en niemand van hun kandidaten gekozen was bij de verkiezingen in mei 1990, die toen een grote overwinning opleverden voor de partij van Aung San Suu Kyi. De militairen verklaarden de uitslag naderhand ongeldig. (AP, Reuter)