Als alle winkelmandjes nog slapen smeert het ...

Als alle winkelmandjes nog slapen smeert het IKEA-personeel de eerste knäckebrödjes al. Ook in Delft, waar de nieuwe vestiging pas op 19 februari van dit jaar opengaat, ontbijten de afstammelingen van de grote Zweedse woonfamilie samen. 's Morgens om acht uur zitten ze op stoelen en banken en aan tafels die ze zelf in elkaar hebben gezet.

Bij IKEA gaan ze weloverwogen met het eten om. Variatie en kwaliteit van de voeding motiveren en maken je stress-bestendig, zo weet elke Zweed. Daarom doen ze bij IKEA ook wat extra's als er iemand jarig is. Toen Heinz onlangs 35 werd, waren er naast verantwoorde mueslibollen, appels en bananen ook zes feestelijke kroketten neergezet. Heinz genoot zichtbaar aan het hoofd van de tafel en zijn collega's zongen hem vrolijk toe. Ze hebben die middag heel hard gewerkt bij IKEA.

Bij IKEA lijkt het eten veel op de spullen die je er kunt kopen: je kunt alles zelf in elkaar zetten. Warme maaltijden bij de lunch bestaan uit drie componenten die de zelfbediener naar eigen inzicht met elkaar combineert. De altijd verse groenten kunnen stoeien met vis, varkens- of rundvlees en worden vergezeld van aardappeltjes of patat.

Maar je bent natuurlijk pas echt Ikeaan als je Zweeds eet. Een Lax-pudding bijvoorbeeld: voor maar een rijksdaalder goochelt de oven dan met aardappelschijfjes, zalm en ui onder een dakje van geklutste eieren. Niet te versmaden! En wat te denken van het Zweedse balletje: de immens populaire concurrent van de Nederlandse gehaktbal naar geheim recept vervaardigd?

Het simpelste bouwpakket blijft ook bij IKEA het Hollandse broodje kaas: bol, plak en boter vormen voor drie kwartjes het degelijke alternatief voor alle Zweedse lekkernij.