Zuid-Afrika: geen probleem met uitstel reis

KAAPSTAD, 28 JAN. De Zuidafrikaanse regering heeft geen probleem met uitstel van het bezoek van minister-president Lubbers en minister Van den Broek aan Pretoria.

Dit bleek vanmorgen uit een reactie van de Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, Pik Botha, die verklaarde dat ook vice-premier Kok welkom is. “Wij hebben een open, blijvende uitnodiging gedaan aan de heren Lubbers, Van den Broek en Kok. Het is aan hun te besluiten wanneer zij gebruik willen maken van die uitnodiging”, aldus Botha.

Botha reageerde op vragen tijdens een persconferentie ter gelegenheid van de opening van het nieuwe parlementaire jaar in Kaapstad. De Zuidafrikaanse regering heeft zich de afgelopen weken in het openbaar niet gemengd in het conflict tussen de Nederlandse bewindslieden en het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Het ANC weigert Lubbers te ontvangen, omdat zij vooraf niet was gekend in het bezoek dat officieel nog voor 18 tot 20 februari op het programma staat.

Botha toonde begrip voor de positie van de Nederlandse regering. “Zij hebben de datum aangekondigd, maar het uitlekken van het nieuws over het bezoek heeft verwarring veroorzaakt. Het is hoffelijkheid van onze kant de datum te aanvaarden die zij voorstellen. Ik denk dat er een uitweg is met zo min mogelijk gezichtsverlies voor alle partijen, want daar gaat het om”, aldus de minister.

Onze Haagse redactie voegt hier aan toe: De Nederlandse regering blijft druk bezig een compromis te vinden met het Zuidafrikaanse African National Congress over een bezoek van premier Lubbers en minister Van den Broek. Premier Lubbers heeft gisteravond nog telefonisch contact gehad met president De Klerk over de zaak. Gezocht wordt naar een regeling, waarbij geen van de betrokken partijen zijn gezicht verliest.

Aan het begin van de middag was nog niet duidelijk of in de Tweede Kamer zou worden gestemd over twee moties, van de VVD'er Weisglas en van Sipkes van Groen Links. De ene roept de regering op het bezoek door te zetten, de andere om het uit te stellen. Inmiddels is minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking vanmiddag in Johannesburg gearriveerd, voor een stop van een zestal uren, alvorens hij doorreist naar de hoofdstad van Mozambique, Maputo. Bij Ontwikkelingssamenwerking wordt ontkend dat de minister met het ANC over het bezoek zal praten. “De minister praat vanmiddag in Johannesburg met particuliere organisaties die hulp krijgen in het kader van het Nederlandse tweede spoorbeleid.”