VS wijzigen eigen lijst met doelen kernwapens nog niet

WASHINGTON, 28 JAN. De Verenigde Staten waarderen het door de Russische president Boris Jeltsin geopperde idee om Amerikaanse steden niet langer te beschouwen als doel voor een vergeldingsaanval met kernwapens, maar zien nog geen aanleiding om de eigen lijst van strategische doelen in de voormalige Sovjet-Unie te veranderen. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Marlin Fitzwater gisteren gezegd.

“Wij kunnen er niet omheen dat de grootte van het kernwapenarsenaal in de voormalige Sovjet-Unie niet substantieel is veranderd. Bovendien weten we niet zeker op welke doelen die wapens precies staan gericht”, zei Fitzwater nadat Jeltsin zijn voorstel zondag voor de Amerikaanse televisie had gedaan. Jeltsins uitlatingen vormen een deel van een later in zijn geheel uit te zenden vraaggesprek met de Amerikaanse omroep ABC. Jeltsin ging niet in op de militaire doelen in de VS voor de strategische raketstrijdmacht van de voormalige Sovjet-Unie. Volgens Fitzwater verwelkomen de VS “alle maatregelen die de dreiging van de voormalige Sovjet-staten reduceren”, maar is het nodig “de details van Jeltsins plan” af te wachten.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker heeft gisteren in Moskou gezegd dat de voormalige Sovjet-republieken grote vooruitgang boeken bij het opslaan en ontmantelen van tactische kernwapens. Baker, die in Moskou is voor de nieuwe ronde in de conferentie over het Midden-Oosten, suggereerde tevens dat de Amerikanen binnenkort technische hulp zullen verschaffen bij het demonteren van de naar schatting 17.000 tactische kernwapens die in vrijwel alle van de voormalige Sovjet-republieken liggen opgeslagen. Daaronder vallen raketten, artilleriegranaten, landmijnen en nucleaire dieptebommen voor marineschepen.

De Duitse bondskanselier Kohl heeft de republieken van de voormalige Sovjet-Unie gisteren opgeroepen geen nationale legers te vormen, omdat dit de Europese stabiliteit zou verstoren. Hij zei het “zinloos” te achten dat Europa voedselhulp zou verstrekken aan landen die de “veiligheid van Europa” in gevaar brengen. (Reuter, AFP, AP)