v.d. Louw overweegt eigen partij

DEN HAAG, 28 JAN. De voormalige voorzitter van de PvdA, A. van der Louw overweegt met een aantal geestverwanten een nieuwe partij op te richten. Hij maakte zijn voornemen gisteren bekend op een persconferentie in Den Haag.

Het partijbestuur van de PvdA reageert bij monde van secretaris A. Beck teleurgesteld op de plannen van Van der Louw. Kandidaat-voorzitter F. Rottenberg verklaarde daarnaast in een reactie dat een nieuwe sociaal-democratische partij naast de PvdA "gedoemd is te mislukken'

Van der Louw is aanvoerder van de zogenaamde Rode-Hoedgroep binnen de Pvda, die sinds oktober discussiëert over de vernieuwing van de partij en de mogelijkheid van een samengaan van PvdA, Groen Links en D66.

Aanstaande zondag zal de Rode-Hoedgroep over haar toekomst vergaderen. Als de groep voldoende steun krijgt zijn er volgens Van der Louw drie mogelijkheden. De groep kan besluiten een laatste gemeenschappelijke poging te doen de PvdA uit het slop te halen. Ze kan buiten de PvdA treden en zich omvormen tot een “aanjaagcentrum” voor progressieve samenwerking met allerhande geestverwante groepen en personen.

De meest vergaande mogelijkheid is de oprichting van een nieuwe politieke politieke partij, die ook kandidaten zal stellen voor de verkiezingen. In dat geval zal de band met de PvdA moeten worden verbroken. Een definitief besluit over de toekomst van de Rode-Hoedgroep zal overigens pas eind maart worden genomen, twee weken na het partijcongres van 13 en 14 maart.

Partijsecretaris Beck zegt teleurgesteld te zijn over Van der Louws plannen maar voegt er aan toe: “Van der Louw is van ons en hoort bij ons. En Ik hoop zeer dat het zo blijft. Het is nu voor ons allemaal een moeilijke tijd.” Veel vertrouwen in de toekomst van de PvdA heeft de Rode-Hoedgroep echter niet meer. “In een half jaar tijd is er geen enkel initiatief genomen, behalve het rapport Wolfson. Er is geen enkel noodscenario, de PvdA doet het in de opiniepeilingen onverminderd slecht, er ligt geen enkel plan, geen enkele strategie. Ik zie niet hoe het allemaal nog goed kan komen”, aldus Van der Louw.