Tekort Britse handelsbalans valt lager uit

LONDEN, 28 JAN. Het tekort op de Britse handelsbalans en daarmee op de lopende rekening van de Britse betalingsbalans was vorig jaar kleiner dan door de Britse regering werd verwacht. Het tekort op de lopende rekening kwam uit op 5,78 miljard pond tegenover nog 15,2 miljard pond in 1990. De laatste officiële voorspelling van november hield het op een tekort van 6,5 miljard pond. Een belangrijke factor voor het lagere dan verwachte tekort was de slinkende invoer wegens de recessie.

De cijfers zijn gisteren gepubliceerd door het Bureau voor de statistiek dat onder de regering valt.

In december viel het handelstekort ook kleiner uit dan de meeste analisten hadden voorspeld, maar dat kwam door een licht aantrekkende export die met 2,5 procent toenam, terwijl de invoer vrijwel gelijk bleef. Het handelstekort kwam daarmee uit op 688 miljoen pond (2,16 miljard gulden) tegenover nog 930 miljoen pond in november.

In het laatste kwartaal van het vorige jaar steeg de export in volume met 0,5 procent vergeleken met het derde kwartaal en steeg die met drie procent in volume vergeleken met het laatste kwartaal van 1990.

Het tekort op de lopende rekening kwam in december uit op 388 miljoen pond tegenover nog 630 miljoen pond in november. (Reuter)