Tabaksblat als "kroonprins' van Maljers in top Unilever

ROTTERDAM, 28 JAN. De Nederlander mr. Morris Tabaksblat treedt in mei toe tot het "special committee' van Unilever, het machtigste orgaan van de Brits-Nederlandse levensmiddelengigant. Tegelijk wordt Tabaksblat benoemd tot vice-voorzitter van Unilever NV.

Het special committee bestaat uit drie leden, onder wie altijd de voorzitters van de Nederlandse Unilever NV en de Britse Unilever Plc. Tabaksblat (54) kan tot het comité toetreden omdat de voorzitter van Unilever Plc, Sir Michael Angus (61) met pensioen gaat. Het huidige derde lid van het comité, de Brit Michael Perry (57), vice-voorzitter van Unilever Plc, wordt voorzitter van Unilever Plc en blijft als zodanig lid van het special committee.

De aanstelling van Tabaksblat maakt hem de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van drs. Floris Maljers (58), voorzitter van Unilever NV. Unilever-bestuurders treden doorgaans op hun 62e af. De derde man in het special committee wordt gewoonlijk gezien als kroonprins voor - afhankelijk van zijn nationaliteit - het Britse of Nederlandse Unilever. In de praktijk is er tussen beide overigens weinig verschil. De raden van bestuur bestaan uit dezelfde leden, met dien verstande dat de voorzitter van Unilever Plc vice-voorzitter is van de NV en de NV-voorzitter vice-voorzitter van de Plc. Een woordvoerder van het concern wijst er overigens op dat een nieuw lid van het special committee niet per definitie opvolger wordt van een Unilever-voorzitter.

Tabaksblat werkt sinds 1964 bij Unilever en is sinds 1984 lid van de raad van bestuur. Op dit moment is hij voorzitter van de Foods Executive in Rotterdam (het coördinerend orgaan voor Unilevers activiteiten in voedingsmiddelen), in welke functie hij in 1989 werd benoemd. Tabaksblat was eerder directievoorzitter van het Braziliaanse Industrias Gessy Lever (1977-1981), Lever Sunlight in Vlaardingen (1981-1984), Chesebrough-Pond's in de VS (1987-1988) en regionaal directeur Noord-Amerika (1988-1989). Tabaksblat wordt gezien als de stuwende kracht achter de sterke groei van Unilever op de wereldmarkt voor toiletartikelen, onder meer door de overneming van Chesebrough-Pond's in 1986.

Unilever heeft een relatief ingewikkelde bestuursstructuur, die voortkomt uit de fusie tussen de Britse Lever-groep en Nederlandse Margarine-unie in 1930. Unilever heeft geen raad van commissarissen. Voor de ontwikkeling van een lange-termijnstrategie tekent het special committee, dat verantwoording aflegt aan de raden van bestuur.

M.S. Perry werkt bij Unilever sinds 1957 en werd bestuurslid in 1985. Hij is sinds mei vorig jaar lid van het special committee en vice-voorzitter van Unilever Plc. Op dit moment is hij tevens coördinator toiletartikelen van Unilever. Eerder was hij directievoorzitter van Lever Brothers Thailand, president van Lever y Asociados (Argentinië), directievoorzitter van Nippon Lever KK (Japan) en UAC International (Groot-Brittannië).

Unilever maakte gisteren tevens de voorgenomen benoeming bekend van de Britten R.D. Brown (45), directievoorzitter van Lever Brothers, en A.C. Butler (45), group executive van de sector maaltijden en maalrijdcomponenten van de Foods Executive, als bestuursleden. P.V.M. Egan, bestuurder sinds 1978, gaat met pensioen.