Poolse industrie gered, Rusland levert weer gas

WARSCHAU, 28 JAN. In Moskou is gisteren een nieuwe overeenkomst voor Russische gasleveranties aan Polen gesloten, die binnen enkele dagen een eind moet maken aan de ernstige problemen in de Poolse industrie.

De produktie van de zware industrie en de meeste chemische bedrijven ligt sinds vorige week donderdag stil door een tekort aan gas als gevolg van vermindering van de leveranties uit Rusland. Dit was gisteren aanleiding voor de Poolse minister van buitenlandse handel, Adam Glapinski, om naar Moskou te reizen voor spoedberaad.

Krachtens een eind december gesloten overeenkomst moet Rusland dit jaar 8,1 miljard kubieke meter gas en vijf miljoen ton olie leveren in ruil voor levensmiddelen, zwavel, kolen en farmaceutische produkten. Rusland bleek niet in staat de verplichtingen na te komen en wilde de hoeveelheid gas verminderen tot 6,1 miljard kubieke meter. Volgens een woordvoerster van de Poolse ambassade in Moskou zijn de twee partijen het gisteren eens geworden over 7,6 miljard kubieke meter. “Het is minder dan we wilden, maar genoeg voor onze industrie”, verklaarde ze. Afgesproken is dat er vanaf 1 februari weer meer gas wordt geleverd.

Ongeveer 180 grote Poolse bedrijven, samen goed voor zeventig procent van het industriële gasverbruik, moesten donderdag hun poorten sluiten omdat zij minder dan de helft van de normale hoeveelheid gas kregen aangevoerd. De produktie van onder meer staal, keramische materialen, glas en kunstmest is daardoor volledig stil komen te liggen. Er wordt alleen nog gas gebruikt om beschadiging van machines te voorkomen.

De gasaanvoer uit Rusland ligt meer dan veertig procent onder het voor 1992 overeengekomen niveau. Moskou zag zich al op 1 januari gedwongen de leveranties te verminderen, maar pas vorige week ontstonden er ernstige problemen doordat de vraag naar gas voor verwarming in eigen land sterk toenam als gevolg van een koudegolf.

Op 13 januari staakte Rusland bovendien de levering van olie. Polen kon dat opvangen door invoer uit het Westen. Volgens het Poolse persbureau PAP zijn de olieleveranties gisteren weer hervat. (Reuter)