Politie in actie tegen illegalen en pensions

AMSTERDAM/DEN HAAG, 28 JAN. De Amsterdamse politie heeft vanochtend in een aantal panden in Amsterdam-Oost 59 mensen gearresteerd. Het betreft volgens de politie vooral illegaal in Nederland verblijvende buitenlanders van verschillende nationaliteiten. Bij de inval werd samengewerkt met de koninklijke marechaussee en de vreemdelingendienst.

De arrestaties werden verricht op verdenking van inbraak, diefstal en het verstoren van de openbare orde. De leegstaande panden waar zij hun intrek in hadden genomen, stonden op de nominatie gerenoveerd te worden. Uit onderzoek van de politie bleek dat de huizen regelmatig door illegalen werden benut om te overnachten. Het aantal inbraken in de omliggende buurt is de laatste tijd sterk toegenomen, aldus een politiewoordvoerder.

Eerder verklaarde de politie geen gerichte speuracties te ondernemen naar illegale buitenlanders. Ondanks de samenwerking met de vreemdelingendienst en de marechaussee is hiervan ook in dit geval geen sprake, aldus de politie. Aanleiding voor de inval vormde het vermoeden van strafbare feiten.

Tegen vier pensionhouders in de Haagse Schilderswijk is eind vorige week door de politie verbaal opgemaakt. De pensionhouders, drie Nederlanders en een buitenlander, wordt het verlenen van onderdak aan illegalen en het zonder vergunning houden van een pension ten laste gelegd.

Tijdens die actie werden 23 illegale vreemdelingen aangehouden. Zij woonden in pensions tegen honderd tot honderdvijftig gulden per week per persoon. In één pension stonden tien bedden. Het is volgens de politie niet ongebruikelijk dat een bed twee à driemaal per etmaal wordt verhuurd. De politie verwacht in de toekomst vaker tegen illegale pensions op te zullen treden. Het aantal illegale pensions wordt geschat op "enkele tientallen'.