Oudgediende Vogel nieuwe premier van Thüringen

BONN, 28 JAN. Bernhard Vogel, directeur van de Konrad-Adenauerstichting (het wetenschappelijk bureau van de CDU), volgt de vorige week donderdag afgetreden Josef Duchac op als minister-president van de Oostduitse deelstaat Thüringen.

Na overleg gisteravond met kanselier Helmut Kohl, die ook CDU-voorzitter is, heeft de CDU-fractie in de Thüringse landdag de 59-jarige Vogel vandaag voorgedragen. Haar coalitiepartner FDP, die dagenlang buiten het debat over Duchacs opvolging was gehouden, heeft koeltjes “kennis genomen” van dit nieuws maar zal Vogel als premier helpen kiezen. Bij de verkiezingen voor de landdag in oktober 1990 scoorde de CDU 44,5, de FDP 14,7 procent van de stemmen. De SPD bleef toen op 22,6 procent steken, zij had na het aftreden van Duchac vergeefs om nieuwe verkiezingen gevraagd.

Bernhard Vogel is een broer van de vroegere SPD-voorzitter Hans-Jochen Vogel. Hij is in 1932 in Göttingen geboren, studeerde politicologie en kwam in 1963 in de gemeenteraad van Heidelberg. In 1967 haalde Helmut Kohl, toen fractieleider in Rijnland-Palts, hem naar de regionale hoofdstad Mainz, waar Vogel minister van cultuur en - in 1976 - minister-president werd. Najaar 1988 kwam hij, na interne CDU-conflicten en niet meer gesteund door kanselier en partijvoorzitter Kohl, ten val. Hem werd als Zauderer gaandeweg ook buiten Rijnland-Palts gebrek aan daadkracht verweten.

Vogel is niet de eerste keus voor het premierschap in de Thüringse hoofdstad Erfurt. Naar het heet hebben CDU-prominenten als de ministers Töpfer (milieu) en Bohl (kanselarij), Bondsdagvoorzitter mevrouw Rita Süssmuth en Heiner Geissler, een vroegere secretaris-generaal van de CDU, bij Kohl voor de eer bedankt om premier in Erfurt te worden. Dat gebeurde nadat ook de CDU-fractie daar tot de conclusie was gekomen dat er geen goede Oostduitse kandidaat te vinden was.

Het aftreden van Duchac werd vorige week gezien als een overwinning voor de op partijvernieuwing gerichte jongere generatie binnen de Oostduitse CDU, waarin veel oudere politici, net als Duchac, in de vroegere DDR nauw met de heersende SED hadden samengewerkt. Duchacs positie was, nadat meer bekend was geworden over zijn vroegere relatie met de SED, al maanden wankel. Een meerderheid der CDU-fractie liet hem vorige week vallen toen drie regionale ministers, onder wie Kohls politieke gunsteling Christine Lieberknecht (34, cultuur), wegens ontevredenheid over Duchac waren afgetreden.