OPG wil delen Medicopharma kopen

ROTTERDAM, 28 JAN. De coöperatieve apothekers vereniging OPG onderhandelt met de bijna failliete concurrent Medicopharma over de de overneming van zowel het farmaceutisch produktiebedrijf Pharbita als de farmaceutische groothandel van Medicopharma.

Dat heeft een woordvoerder van Medicopharma in Zaandam vanmorgen desgevraagd bevestigd. OPG zou volgens een bericht in De Volkskrant een bod van circa zestig miljoen gulden doen op deze activiteiten van Medicopharma. “Naar verwachting kunnen over enkele dagen nadere mededelingen worden gedaan”, zo liet Medicopharma weten.

Ook OPG bevestigde vanmorgen in gesprek te zijn met het in surséance van betaling verkerende Medicopharma. OPG zei morgen te komen met nadere mededelingen over de gesprekken die het op het moment voert met de bewindvoerders van Medicopharma. Een woordvoerder van OPG wilde niet bevestigen dat het bod op de bijna failliete concurrent Medicopharma een bedrag van zo'n zestig miljoen gulden betreft.

De beurshandel in aandelen Medicopharma werd vandaag verboden in verband met een te verwachten bericht. Op dit moment wordt Medicopharma als “niet officieel genoteerd fonds” op de incourante markt verhandeld. De koers van het aandeel, dat begin vorig jaar nog meer dan zestig gulden noteerde, sloot gisteren op een gulden.

Enige weken geleden mislukte een management buy-out van de werknemers van Medicopharma. De managers van Medicopharma's groothandels wilden met hulp van de NMB Postbank hun bedrijven overnemen, maar deze bank trok zich op het laatste moment terug. Het bod van de managers werd door de bewindvoerders ter zijde geschoven, naar verluidt onder druk van huisbankier ABN Amro Bank. De bank is tevens huisbankier van drie andere medicijnengroothandels: OPG, Interpharm en ACF. Volgens zegslieden binnen de groothandels van Medicopharma zou ABN Amro van mening zijn dat als gevolg van de reorganisatie van de ziektekostenverzekering in Nederland in het kader van het plan-Simons geen ruimte meer is voor een vierde medicijnen-groothandel.

Als gevolg van de overname door OPG zullen bij Medicopharma waarschijnlijk veel meer banen verloren gegaan dan bij het concurrende plan van de managers. Analisten wijzen erop dat vooral Medicopharma's medicijnenfabriek Pharbita interessant is voor OPG. Pharbita verkoopt voornamelijk merkloze medicijnen aan apotheekhoudende huisartsen. OPG, dat ooit is opgericht door samenwerkende apothekers, heeft nauwelijks ingang bij apotheekhoudende huisartsen. Om het afzetkanaal van Pharbita naar de huisartsen veilig te stellen heeft OPG een klein deel van de groothandel van Medicopharma nodig. In totaal zouden dan 70 tot 90 banen behouden blijven, terwijl bij het plan van de managers 290 arbeidsplaatsen behouden zouden blijven.

Medicopharma kwam vorig jaar steeds dieper in de problemen. Over de eerste helft van 1991 boekte het bedrijf een verlies van 35 miljoen gulden. Sinds november onderhandelt Medicopharma met diverse gegadigden over de verkoop van onderdelen van het noodlijdende concern.

De bewindvoerders Schimmelpenninck en Heidinga hadden eerder aangekondigd dat vandaag het faillissement voor Medicopharma aangevraagd zou worden. Als voorbereiding op het faillissement is Medicopharma al gesplitst in een sterfhuis en een gezond deel.