Ontslag Antic, Beenhakker trainer Real Madrid

MADRID, 28 JAN. Leo Beenhakker is beloond voor zijn geduldige wachten. Vanaf morgen neemt hij bij Real Madrid de plaats in van Radomir Antic op de trainersbank.

Na een dag van vergaderen door het bestuur, werd Antic gisteravond gebeld met de mededeling dat zijn aanblijven niet langer gewenst was. Hem is een andere betrekking bij de vereniging aangeboden, maar de Servische trainer heeft gezegd dat hij daar niets voor voelt.

Beenhakker zei nog niet te hebben gesproken met het bestuur, “maar de meest voor de hand liggende oplossing is dat ik Antic opvolg. Ik heb weinig keus als ze me vragen. Ik ben binnengehaald als technisch directeur en één van de redenen om me hierheen te halen was om in eigen huis een man te hebben die als trainer kon gaan werken op het moment dat dat nodig zou zijn.”

De vervanging van Antic komt plotseling, maar niet geheel onverwacht. Hoewel Madrid nog altijd aan kop gaat in de hoogste divisie van het Spaanse voetbal, heeft het spel van de ploeg de laatste tijd geleden door de behoudende tactiek die de trainer oplegde. Het elftal wordt al vanaf het begin van het seizoen gebrek aan attractiviteit verweten, maar maakte de afgelopen weken een ronduit onzekere indruk. De voorsprong van acht punten op naaste rivaal Barcelona die in het najaar werd opgebouwd, was gisteren bij het ingaan van de winterstop geslonken tot drie.

Beenhakker, die eind september is aangetrokken als manager, heeft in het openbaar nooit kritiek geuit op Antic. Achter de schermen schijnen de twee het echter vooral de laatste tijd hevig oneens te zijn geweest. Beenhakker spreekt dat tegen. “Ik heb me nooit met het eerste elftal willen bemoeien. Verder heb ik altijd pal naast Antic gestaan en hem duidelijk gemaakt dat ik er was als hij me nodig mocht hebben.” Dat hij het elftal zelfbewuster en aanvallender zou willen laten spelen, ontkent de Nederlander niet. “Maar iedereen heeft zijn opvattingen over de speelwijze. Ik heb altijd respect gehad voor de visie van Antic.”

Met de benoeming van Leo Beenhakker worden nu drie van de vier hoogstgeklasseerde ploegen in de Spaanse liga gecoached door een Nederlander. Johan Cruijff werkt bij Barcelona, Valencia heeft als trainer Guus Hiddink.