Nedlloyd en ING erg gevraagd op licht hogere beurs

AMSTERDAM, 28 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs kon zich vandaag zonder al teveel hulp vanuit het buitenland staande houden met hogere koersen. De drankenfondsen blijven zeer gevraagd. In de transportsector was er veel aandacht voor Nedlloyd. ING blijft het goed doen.

AMSTERDAM Op de doorgaans rustige dinsdag klampte Amsterdam zich vandaag, niet net als gisteren, vast aan de opwaartse trend in Londen. De winst in de "City' was minder groot dan op het Damrak. Het volume van de handel in Amsterdam bleef evenwel beperkt. Ook hier wachten beleggers in spanning op wat president Bush in zijn "State of the Union' zal zeggen over de Amerikaanse economie. De toespraak zal invloed hebben op de stemming op Wall Street dat weer een belangrijke graadmeter voor de handel op het Beursplein is. De EOE-index, die gisteren 1,42 punten hoger sloot op 294,41 punten, noteerde om 13.00 uur 0,38 punt hoger.

In de transportfondsen rommelde het vandaag hevig. Allereerst was er de langverwachte benoeming van de Noorse "raider Torstein Hagen tot commissaris van Nedlloyd. Hoewel nog niet geheel duidelijk is onder welke voorwaarden de Noor benoemd is, zal hij naar alle waarschijnlijkheid oud-minister Kroes naast zich in de raad vinden. Aan het besluit van de raad van commissarissen is een jaar lang touwtrekken vooraf gegaan. Hagen, die via zijn in Luxemburg gevestigde financieringsgroep Marine Investment een 27 procent aandeel in Nedlloyd heeft, heeft vanaf begin vorig jaar een aantal zetels in de raad van commissarissen opgeëist.

Nedlloyd was vanmorgen een zeer gevraagd aandeel op de beurs. De koers schoot 1,20 gulden omhoog. Naast de benoeming van Hagen werd bekend dat ECT, waarin Nedlloyd een belang van 44 procent heeft, in de belangstelling staat van VOC en Cordia. Nedlloyd heeft eerder, net als Internatio-Müller dat eveneens een pakket van 44 procent in ECT heeft, laten weten haar belang in het Rotterdamse containerbedrijf te willen afstoten. Zowel Nedlloyd als Internatio-Müller concentreert zich op de kernactiviteiten en daarin valt niet het belang in ECT.

Eerder liet ook Pakhoek weten belangstelling voor de belangen van IM en Nedlloyd in ECT te hebben. Pakhoed werd vanmorgen twee dubbeltjes meer waard op 46 gulden. VOC trok onder de overnamegeruchten zeven dubbeltjes aan tot 43,80 gulden.

In de drankensector worden dagelijks records gebroken. Na Heineken, dat gisteren sloot op een "all time high' van 170,50 gulden en vandaag aan het begin van de middag onveranderd noteerde, lijkt ook Bols niet te stoppen. Bols bereikte vandaag kort na opening een nieuwe recordkoers op 48 gulden. Volgens analisten zal de vraag naar drankenfondsen nog wel even aanblijven.

Grolsch liet zich niet meeslepen naar boven. De bierbrouwer uit Enschede, die vorige week de overname van de Britse regionale bierbrouwer Ruddles aankondigde, zakte een gulden weg naar 184 gulden. De koers is inmiddels binnen iets meer dan een week al zes gulden weggezakt. Op 20 januari betaalde een belegger nog 190 gulden voor het aandeel.

Een andere branche die al een tijdlang in de belangstelling staat is de chemie. Akzo en DSM klimmen om het hardst. Anticiperend op economisch herstel stappen veel beleggers de laatste tijd over naar deze cyclische fondsen. Akzo, dat begin deze maand 126,30 gulden waard was, is inmiddels opeglopen naar 138,80 gulden. DSM, dat de afgelopen weken steeds harder stijgt, begon het jaar op 90 gulden en is inmiddels 105,80 gulden waard.

Bij de verzekeringsfondsen wist ING onder invloed van een inhaaleffect acht dubbeltjes te klimmen tot 50,80 gulden.

NEW YORK In de laatste uren die voorafgaan aan de State of the Union die president Bush later vandaag zal uitspreken, stelden beleggers op Wall Street zich gisteren afwachtend op. Er werden nauwelijks grote posities ingenomen in afwachting van de oplossingen die worden aangedragen om de Amerikaanse economie uit de recessie te halen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 7,83 punten hoger op 3.240,61 punten.

LONDEN Hoewel winstnemingen de aandelenkoersen in Londen aanvankelijk iets drukten, kon de opwaartse vandaag trend toch worden gehandhaafd. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 29,5 punten hoger sloot op 2.539,9 punten, noteerde omstreeks het middaguur 12,3 punten hoger.

FRANKFURT Buitenlandse verkopers zorgden vanmorgen bij opening voor neerwaartse druk op de aandelenkoersen in Frankfurt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 18,81 punten hoger sloot op 1.683,58 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2 punten lager.

TOKIO Een technische reactie zorgde ervoor dat de aandelenkoersen op de Japanse beurs vanmorgen weer eens scherp hoger sloten. De omzetten bleven echter zeer dun omdat veel beleggers nog steeds een afwachtende houding aannemen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 383,41 punten hoger (1,8 procent) op 21.390,52 punten.