Mees zet bank op in de Oekraïne

ROTTERDAM, 28 FEB. Bank Mees & Hope is nauw betrokken bij de oprichting van de First Ukraïnian International Bank in Kiev, de eerste commerciële bank in de Oekraïne. Mees & Hope krijgt een belang van 20 procent in de nieuwe bank en zal de bank bovendien adviseren bij de ontwikkeling van het betalingsverkeer, de automatisering, het valutabedrijf en het credietbedrijf.

Dit heeft mr. R.L. Speelman, directeur handels- en goederenfinanciering van Mees & Hope in Rotterdam, vanochtend desgevraagd meegedeeld. Het is de bedoeling dat de nieuwe bank een eerste aanzet zal geven voor de hervatting van het internationale betalingsverkeer, aldus Speelman. Het internationale betalingsverkeer in Oekraïne is als gevolg van de ineenstorting van de Sovjet-Unie eind vorig jaar geheel stil komen te liggen.

Mees & Hope, dochterbank van de ABN Amro, is voor zover bekend de eerste Nederlandse bank die een belang verwerft in een een bank in de voormalige Sovjet-Unie. Speelman is zelf nauw betrokken bij de oprichting van de First Ukraïnian International Bank. Mees & Hope heeft eerder deze maand een consultancy-contract gesloten met de bank in de Oekraïne. Twee Nederlanders zullen de komende jaren ter plekke in Kiev gaan assisteren.

Van de Nederlandse banken heeft alleen de ABN Amro een vertegenwoordiging in de voormalige Sovjet-Unie. Volgens mr.G. van de Weert, directeur van het op Oost-Europa gerichte handelshuis Peja uit Arnhem, zouden ook de NMB Postbank en de Rabo Bank bezig zijn met plannen om betrokken te raken bij het nieuwe bankwezen in de voormalige Sovjet-Unie.

Behalve Mees & Hope participeren in de First Ukraïnian International Bank ook drie bedrijven uit de Oekraïne, de nationale centrale bank van de Oekraïne en de Amerikaanse grondstoffenhandelaar American International Ore Corporation (AIOC). Mees & Hope en AIOC krijgen volgens Speelman samen de helft van de aandelen van de nieuwe bank.

“Het is niet de bedoeling om nu overal in de voormalige Sovjet-Unie banken te gaan openen. We hebben de First Ukraïnian International Bank helpen oprichten om handel te financieren”, aldus Speelman. Mees & Hope, toonaangevend in Nederland in de financiering van goederen- en grondstoffenhandel, hoopt met haar deelname aan de nieuwe bank in de Oekraïne profijt te kunnen trekken van de handelsfinanciering die ontstaat tussen het nieuwe Oekraïne en het Westen. De Oekraïne is zeer rijk aan grondstoffen.

Volgens Speelman is het internationale betalingsverkeer in de Oekraïne eind vorige maand stil komen te liggen nadat de Vnesjekonombank uit Rusland zijn activiteiten had gestaakt. De Vnesjekonombank was de bank van de Sovjet-Unie die het internationale betalingsverkeer regelde. “In de Oekraïne is helemaal geen betalingsverkeer meer. Het is een beetje te vergelijken met de situatie die ontstaat als Drenthe uit Nederland valt.” Alle betalingen in Drenthe lopen nu nog via de randstad. Als die wegvalt, houdt het betalingsverkeer in Drenthe op, aldus de redenering van Speelman. “In de Oekraïne was het gehele bankwezen niets anders dan het doorgeven van documenten naar Moskou.”