Lubbers zegt Kamer "beter functioneren' Inlichtingendienst toe

DEN HAAG, 28 JAN. Premier Lubbers heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het “interne functioneren” van de Inlichtingendienst Buitenland (IDB) zal worden verbeterd. Hij voegt er aan toe dat voor de beschuldigingen tegen het hoofd inlichtingendienst buitenland, drs. K. M. Meulmeester, geen bewijzen zijn.

De Inlichtingendienst buitenland kwam vorige week in opspraak na een artikel in het Financieel Dagblad waarin werd gesteld dat er grote onvrede bestaat bij het personeel van de inlichtingendienst, en er een conflict is tussen Meulmeester en zijn medewerkers. Meulmeester, zo luidt de beschuldiging, zou zich schuldig hebben gemaakt aan het afluisteren van medewerkers, en financiële middelen onrechtmatig hebben benut.

Volgens Lubbers zijn er eerder deze maand maatregelen genomen die beogen de interne communicatie te verbeteren. Hij stelt echter “dat na onderzoek van de klacht over het onrechtmatig gebruik van geld er geen begin van bewijs voor de gegrondheid van die klacht op tafel is gekomen”. Lubbers zegt tevens dat een onderzoek naar afluisterpraktijken al in december is afgerond, en “er sprake bleek te zijn van een incident”. Meulmeester zou, aldus de brief van Lubbers, niet betrokken zijn geweest bij het afluisteren. “De wel betrokken medewerker die zegt onbedoeld te hebben gehandeld zal de dienst in het kader van de reorganisatie verlaten”.

Volgens Lubbers heeft de publikatie in het Financieel Dagblad veel schade aan de inlichtingendienst buitenland toegebracht en de veiligheid van medewerkers in de waagschaal gesteld. De Rijksrecherche heeft opdracht gekregen om te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor het lekken “van de vertrouwlijke en zeer geheime gegevens”.