Kosmonauten eisen vanuit ruimte opslag

MOSKOU, 28 JAN. Als Sovjet-kosmonauten werden ze zes maanden geleden nog gelanceerd: Aleksander Volkov en Sergei Krikaljov. Maar voor wie ze hun missie in het ruimtestation Mir nu uitvoeren, staat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet vast. Wel is zeker dat zij bij terugkeer een veranderde aarde zullen aantreffen, waar het ruimtevaartprogramma nog verder is ingekrompen en waar een kosmonauten-salaris van 600 roebel per maand - bijna 400 roebel minder dan het gemiddelde salaris - bij lange na niet meer in het dagelijkse levensonderhoud kan voorzien.

Terwijl een onbemande bevoorradingscapsule gisteren om 12.31 uur Moskou-tijd aan het Mir-station vastkoppelde, waren aan de muur van het vluchtleidingscentrum nabij Moskou affiches bevestigd met de vraag om opslag voor de kosmonauten. “Onze werk is kosmisch, maar ons salaris is komisch”, aldus een van de slogans. De actie van de kosmonauten kreeg steun van de technici op aarde. “Een betrouwbare begeleiding van een ruimtevlucht kan alleen wanneer het personeel niet onder de gemiddelde levensstandaard hoeft te werken”, zei het personeel van het Russische vluchtleidingscentrum "Sterrestad', dat betaling van nacht- en overwerk eist van hun werkgever, het ruimtevaartconglomeraat Energia.