KIP MET DADELS

Verse dadels zijn in het seizoen steeds vaker bij ons verkrijgbaar. Ze zijn beduidend minder zoet en kleverig dan de gedroogde vruchten die, in doosjes verpakt, het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Met de dadeloogst in volle gang zijn bij Turkse en Marokkaanse winkels nu amberkleurige dadels verkrijgbaar, soms nog bengelend aan de takjes waaraan ze rijpen.

Dadels zijn voedzame vruchten en met name rijk aan mineralen als calcium, magnesium, fosfor, kalium en ijzer. Deze winterse oasevruchten vormen nog steeds een van de voornaamste voedingsbronnen van woestijnvolken. Ongeveer 115 gram ontpitte dadels is qua voedingswaarde (circa 350 calorieën) vrijwel gelijk aan een broodje met gebraden rosbief. Voor dadelplukkers en dromedarisdrijvers is een "broodje rosbief' een fatamorgana en kip met dadels een zoete droom. Voor verwende cosmopolieten doorbreekt dit dadelgerecht slechts de wekelijkse "kipsleur' - zij het op een allerplezierigste manier. In pas met het cosmopolitisch tempo, gaart de kip ditmaal in de snelkookpan.

Voor 2 personen:

600 gram kipstukken (met bot)

zout

1 ui, gepeld en middelgrof gehakt

11/2 eetlepel olijfolie

2 gram geschilde gemberwortel, fijngesneden

1 envelopje saffraan

2 deciliter water

200 gram verse dadels, ontpit

mespunt gemalen kardamom

2 eetlepels geroosterde pistachenoten, grofgehakt

Wrijf de kipstukken in met zout. Doe ui, olijfolie, gemberwortel en saffraan in een snelkookpan, leg de kipstukken er bovenop en schenk het water erbij. Breng de pan op druk en laat het geheel vanaf dat moment 20 minuten garen op laag vuur. Verwijder intussen van 1/3 van de dadels de vruchtschil. Zet de snelkookpan onder koud stromend water zodat de druk (zonder gesis en wolken stoom) wegvalt, voeg de dadels en kardamom toe en breng de pan weer op druk. Laat de pan vanaf dat moment nog 10 minuten staan op laag vuur. Laat de druk wederom wegvallen en leg de kipstukken met de dadels (in vruchtschil) op een voorverwarmde schaal. Prak de gepelde dadels snel fijn in de pan zodat het stoofvocht enige binding krijgt. Proef op zout, schenk de lichtgebonden saus over de kip en bestrooi het geheel met de pistachenoten. Geef hier geweekte (15 minuten) en even gestoomde bulgur bij.

boter (voor invetten)

Prak voor het garnituur de roquefort fijn met het paneermeel en meng er de maïzena door, de eierdooier en de eieren. Breng het deeg op smaak met zout. Pocheer eiervormige balletjes (gevormd tussen twee eetlepels) van dit deeg in kokend en gezouten water. Schep de balletjes, zodra ze komen bovendrijven, uit het water en laat ze uitlekken op een dubbelgevouwen theedoek. Rol de balletjes door paneermeel en bewaar ze afgedekt in de ijskast.