IMF-krediet voor kapitalistisch Zimbabwe

WASHINGTON, 28 JAN. Zimbabwe kan de komende drie jaar rekenen op een krediet van 484 miljoen dollar van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Het geld is bedoeld ter ondersteuning van het programma van economische hervormingen van de regering in Harare, zo heeft het IMF gisteren bekendgemaakt.

Zimbabwe heeft sinds 1983 geen leningen meer gehad van het IMF. Het land had een op marxistisch-leninistische leest geschoeide economie, maar is vorig jaar begonnen marktgeoriënteerde hervormingen in te voeren.

Volgens het IMF bevat het economische programma van de regering bezuinigingen en een terughoudend monetair beleid. De nationale munteenheid, de Zimbabwaanse dollar, zal naar vertrouwd IMF-recept worden gedevalueerd om de concurrentiepositie van de exportprodukten te verbeteren. Tevens zal een anti-inflatoir beleid worden gevoerd. Zimbabwe had vroeger een overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans, maar kende in 1991 een omvangrijk tekort.

De regering wil verder de handel in landbouwprodukten overlaten aan de markt in plaats van die te reguleren. Staatsbedrijven zullen worden geherstructureerd.