Het gezonde bronwater is niet meer in

ROTTERDAM, 28 JAN. De "mineraalwater-cultuur' is in Nederland niet aangeslagen. Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers van het genootschap van frisdrankfabrikanten en groothandelaars (BBM). Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het verbruik van mineraalwater in 1991 gedaald.

Het afgelopen jaar dronk de Nederlander gemiddeld 14,5 liter, terwijl dit in 1990 nog 14,8 liter bedroeg. Daarmee lijkt de trend om meer bronwater te drinken definitief te zijn omgeslagen. In 1988 en 1989 leek Nederland definitief voor het mineraalwater door de knieën te gaan. Per bewoner werd toen ruim 15 liter gedronken. Het genootschap verwachtte dat het verbruik nog verder zou stijgen.

Waarom de verkoop van mineraalwater is gedaald, kon een woordvoerster van BBM niet verklaren. “We kunnen niet één echte oorzaak aangeven. Wel droeg het slechte weer ertoe bij dat de verkoop van bronwater in de maanden mei en juni sterk omlaag ging.”

Het imago van het "gezonde mineraalwater' liep in 1990 al een flinke deuk op door de affaire Perrier. Deze Franse verwerker van bronwater moest in dat jaar benzeenhoudend mineraalwater uit de handel halen, waardoor ook de verkoop van andere merken bronwater aanzienlijk daalde.