Georgische stad Poti gevallen

MOSKOU, 28 JAN. De Georgische havenstad Poti, het laatste steunpunt van de afgezette president Zviad Gamsachoerdia, is vanochtend vroeg in handen gevallen van de nieuwe Georgische machthebbers.

Dat heeft een vertegenwoordiger van het nieuwe Georgische regime in Moskou vandaag gezegd. Bij de gevechten zouden zes doden zijn gevallen onder de Gamsachoerdia-aanhangers, die de stad sinds meer dan een week verdedigen. Tot afgelopen zondag werd nog onderhandeld over voorwaarden voor overgave van deze havenstad aan de Zwarte Zee, maar zonder resultaat. Daarna voerden de strijdkrachten van het nieuwe bewind opnieuw zware beschietingen uit op de stad. De in mei vorig jaar met overweldigende meerderheid gekozen Gamsachoerdia vluchtte drie weken geleden naar Armenië, vanwaar hij later terugkeerde om “een mars op Tbilisi”, de Georgische hoofdstad uit te voeren. Dat bleek vergeefs. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend. Geruchten als zou hij in Poti gebleven zijn tot het laatste moment, konden niet worden bevestigd. Zijn officiële vliegtuig landde vandaag op een vliegveld bij Moskou, maar onduidelijk was of Gamsachoerdia zich aan boord bevond, zo zei de Russische televisie. In het vliegtuig bevinden zouden omstreeks tien Gamsachoerdia-aanhangers nu een hongerstaking begonnen zijn, uit protest tegen de arrestatie van de piloot, die geen toestemming gehad zou hebben te landen. (AFP, Reuter)